Textila trender

Jag är i Frankfurt och besöker en av världens största textila mässor, Heimtextil. Det är lite spännande eftersom det är första gången jag är på en sån här textil mässa. Och det sägs ju att många trender startar i den textila branschen. Det är textilmakarna som tar fram nya material och färger som sen modeskaparna använder. Är det verkligen så? Ja, det är lite det jag är ute efter att undersöka.

Heimtextil själva lyfter fram fyra trender:

Colour Riot – vågade, starka färger

Dark Lux – precis som det låter, mörka lyxiga, dyra textilier

Craft Industry – hantverk blandat med det industriella

Split Clarity – renhet, avskalat och harmoni

Men. Jag är ju inte här för att kopiera andras trender utan titta på mina egna. Mer om det senare…

Massa folk. Heimtextil är verkligen en av världens största textila mässor med bad, bädd, bord och tapet!!

En del svenskar är på plats som t.ex. Magnus Forthemeier från Rotor. Men även Almedahls, Arvidssons, AG Pehrson och tapetföretagen ECO Tapeter och Decor Maison.

Almedahls hade roliga mjukisdjur av Angry Birds – ensamrätt i Europa.

En ny svensk bekantskap för mig blev västkustbaserade Y Design Studio (www.ydesignstudio.se).

Mer från Y Design Studio. Jag pratade så klart med de flesta svenskarna och alla mådde förvånansvärt bra. Jag kan ju inte låta bli att undra nu inför en kommande lågkonjunktur. Hur gåååååååår det? Men alla hade sålt mer än väntat. Tyskland är ju kanske den marknaden i Europa som mår bäst just nu, så det är nog inte så konstigt.

Heimtextil har en ganska stor trendutställning för att illustrera det de tänker. Här står jag i Split Clarity och tittar på en massa spegelbilder.

Jag har läst om det på flera ställen att vi går in i en period där transparens är viktigt, men jag kan inte säga att jag såg speciellt mycket av det i montrarna. Transparenta badhanddukar, någon?? På gymmet kanske??

Och det här med att leka med material ser jag på en del utställningar, men inte i några kommersiella koncept än.

Lite innovativ spets känns alltid kul, men frågan är ju hur stort det blir?

Speglar i textilier.

Taktilt, textur och metalliskt skimmer.

Den andra trenden hette Craft Industry och kändes ganska bekant. Folkloristiska färger, rutigt och inslag tillsammans med lite industriellt och hantverk.

Lite handarbete.

Och en massa blått.

Tredje trenden var Dark Lux och var svart som synden.

Mässan menade att här gäller svart och mörkt blått eller mörkt lila med metalliska inslag.

Som sagt, mörka blå eller lila toner, kanske tillsammans med ett metalliskt inslag. Väldigt manligt.

Colour Riot är precis som det låter – helt galet när det gäller färg och form. (PS. Karim Rashid är på väg tillbaka… massor av nya mönster från killen, som t.ex. det rosa ovan)

Ja, det var väl det hela. I alla fall som introduktion. Jag tänkte smälta mina intryck från dagen och lägga ut mina riktig intryck från mässan antingen senare ikväll eller imorgon. Men fram till dess – lite fler bilder från äventyren i Frankfurt.

Kaffepaus. Det är faktiskt ganska tråkigt att resa själv så här. Buhuuuu… ingen att prata med… Det är därför jag pratar sönder alla människor jag träffar på vägen. “Vad gör du här? Varför? Varför ställer ni ut här? Hur går det? Vad säljer bäst? Har du sett nåt som jag inte får missa?”

Väl i Frankfurt så måste jag ner på stan. Industriell stad och kanske inte den vackraste på jorden… men bra mat. Faktiskt.

Man har faktiskt sin egen Occupy Frankfurt här.

Efter lite shopping (ja, jag vet att vi har en anti-konsumtionstrend…) och en apfelschorle så promenerade jag till hotellet. Nu ska jag snart ut och testa stadens trendigaste restaurang Walden. Vi får se hur det går…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments