Heimtex – mina trender

Jag har tittat och tänkt. Funderat lite till, och till slut kommit fram till några slutsatser. Det jag sett återspeglas så klart i de trenderna som Heimtex själva tagit fram, men jag kanske har en annan vinkel på det hela. En sak jag gjorde var att lista en massa saker som jag INTE såg. För nåt år sen pratades det en massa om att vi skulle få in jeans och denim i inredningen. Helt borta. Den hypade stickade känslan. Helt borta. Supergulliga pepparkaksliknande figurer. Helt borta. Och vi ser slutet på sånna där frimärksprints, ja du vet, kuddar eller plädar där man ser som ett frimärke från någon ort. Nästan borta.

Jag har ju inte hunnit fixa några sånna där fancy-namn på mina spaningar men jag tänker att det är ju bättre att jag är tydlig än snygg i munnen. Jag delar in mina iakttagelser enligt följande:

* Orange

* Färgstarkt

* Randigt

* Sobert

* Vått i vått

* Annat…

Ja, namnen säger väl det mesta. Jag borde kanske kalla mina grejer för coolare saker som “Dancing Orange” eller nåt, men du fattar. Och självklart flyter gränserna, men vi tar det från början.

Jag har redan börjat prata om att orange är årets färg. Och det är det verkligen inom den textila världen. Jag tror vi framför allt kommer få se orange på det här sättet i Sverige det här året. En grå, mörk bas med just orange som accent.

Och även orange inom tapet. Fast det var inte så himla vanligt.

Man hittar så klart 60- och 70-talsreferenser, men det kanske faktiskt inte kommer till Sverige. Vi brukar har lite svårt för sånt.

Textil trend nummer två är den färgstarka… Och det är ju inte svårare än så.

Alla färger på en gång.

Svenska ECO Tapeter och Mr Perswall. Den sistnämnda hade en osedvanligt bra kollektion. Spana in skjortorna som jag lagt under “sober” senare.

Också Mr Perswall. En tapet med massor av färgglada slipsar.

Vi går in på den tredje trenden – randigt.

Det är framför allt de här breda ränderna som fascinerar mig. Lite 70-talets blockränder? Eller är det 80-tal. Nästan lite 10-gruppen…

Skulle så klart också kunna passa i den färgglada trenden, eller den orangea.

Men vi går vidare… dags för lite sobert

Mitt i den här färgkavalkaden så fanns det alltså en dämpad färgskala. Eller kanske inte bara svart, men dyrt. Det fanns ljusa, avskalade set som framför allt kändes skitdyrt.

Här är ett bäddset som är ljust men som ser sobert, avskalat och dyrt ut.

Generellt sett inte så mycket rutor, och det är ju ganska naturligt. Vi översköljdes av rutor 2011 och har väl tröttnat.

Det finns så klart en hel del guld också… men det tror jag inte kommer till Sverige.

Det känns obligatoriskt att ha minst en svart kudde i soffan eller i sängen.

Mycket symmetriska mönster. Manligt.

Jag trodde jag skulle se mycket mer blåvitt, men det kanske är tidigt?? Det fanns helt klart men inte i de massorna som jag trodde att det skulle vara.

Otroligt många tapeter som fejkade olika sorters väggpaneler. Här en björkvägg.

Piet Hein Eek kommer med varianter på sina träväggar

Lädervägg…

Decor Maisons sobra, randiga tapet med lite orange…

En helt galet fin tapet där man klistrat in fjädrar… ooooohhhh….

Och en super, superfin tapet från Mr Perswall med blåa skjortor. Superfin!! Farbrorn är riktig, för övrigt.

Den sista riktiga trenden är den där akvarellaktiga och färgglada. Det är som när man lekte med vattenfärger när man var liten och gjorde just vått-i-vått.

Det kan också överhuvudtaget vara en sån där utfluten känsla.

Lite rökigt funkar också

Även i tapet

Slutligen. När man går på en så här stor mässa så hittar jag ju så klart roliga saker som nånstans inte passar in i trenderna, men jag vill ändå förmedla dem hem till mina läsare. Här kommer några udda fynd.

Ett bäddset med halvnakna amerikanska brottare. Mumma…

Bäddset i form av en sko. Passar kanske i Supersport-trenden?

Superfint, men passar inte någon av trenderna. Skönt att se andra former än det runda och fyrkantiga. När ska trekanten bli trendig?

Otroligt lite folklore, trots att mässan själva hävdade att det är en nyckeltrend.

Svenska Studio Glimpt hängde i en eco-monter. Otroligt fint.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments