Wienerbröd

Hofmobiliendepot… Märkligt namn, men på ett sätt är detta Wiens andra designmuseum. Allt började på 20-talet efter att monarkin splittrats och man stod där med det kejserliga hovets alla möbelsamlingar. Från början var det här ett lager för just det mobila hovet. Man flyttade ju runt bland sina slott. Men under 20-talet så bestämde man sig för att göra ett museum som visade hur man bodde under olika tider. Med fokus på samlingarna från hovet så klart. Idag fortsätter man och adderar samtida design också.

Här finns massor från monarkin och Österrike generellt

Framför allt finns här en massa österrikisk design. Thonet och böjträstolen kommer från Wien.

Också Thonet.

Och Thonet.

Men framför allt lyfter man fram arkitekter och formgivare som Josef Hoffmann

Otto Wagner

Adolf Loos

Men också en hel del Josef Frank

Nästa besök på Museums Quartier. Sen nåt år tillbaka har man samlat flera museer och utställningshallar i ett och samma område. Fint.

Hela innergården är full av sk “enzos”. Vi ska ta några sådana till Stockholm inför utställningen om österrikisk design på Designgalleriet.

Mumak som är utställningsplatsen med samtida konst visar Claes Oldenburg

Nästa stopp – Leopoldmuseum, en privatsamling med massa Egon Schiele

Vi hittade en konstautomat… För två euro kan man köpa löshår att ha under armen eller i skrevet…

Ett måste på min lista för Wien var också att se huset som konstnären/arkitekten Hundertwasser gjort. Lite inspirerat av Gaudi, kanske?

Sista mötet för den här resan. Träff med Julia Landsiedl på parkcafeet Meierei.

Absolut sista stoppet. Jean Nouvels nya hus som rymmer Stilwerk och Sofitels nya hotel. Fantastisk utsikt över hela Wien och roliga takinstallationer av schweiziska Pippilotti Rist.

Så… Auf Wiedersehen Wien. Absolut. Jag kommer tillbaka. Jag blev imponerad och lite förälskad i staden. Nu har jag haft massor av möten och koncentrerat den här resan på samtida design, och det har var bra. Men framför allt blir jag tagen av all historia. Sååååå häftigt. Såååå mycket historiska vingslag.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments