Årets andra examensutställning – Malmstens. Malmstens är både lättare och svårare än t.ex Konstfack. Runt elva elever varje år, så det är inte så många projekt att bedöma – det är bra. Lätt. Och lätt att bedöma eftersom det nånstans är ett material och en teknik. Väldigt avgränsat. Bra. Men nu har Malmstens haft Sveriges bästa examensutställningar under två år. Vääääääldigt höga förväntningar. Hur klarar man sig i år. Okej. Bra. Men förväntningarna från tidigare år gör att året inte riktigt lever upp till 2010 eller 2011. Fortfarande bra, dock.
Erik Lith (möbeldesign) och Hannes Lundin (möbelsnickeri). Fint när två kompetenser arbetar tillsammans. Vi har sett flera lyckade projekt från Malmstens där hantverkare arbetar tillsammans med rena formgivare. Det här är okej. Pallar och bord som sitter ihop utan lim och går att fälla ihop. Okej…
Julia Nielsen. Svårt att fota men jag gillade verkligen Julia. Väldigt Edra och Poltrona Frau, med en glimt av typ Sandra Backlund. Stolarnas flytande skinnformer känns som jackor eller en andra hud. Är det rynkor? Skåpet har formen av en 1700-talsperuk. Väldigt spännande.
Charlie Styrbjörn Nilsson. Charlie har nog kämpat. Och har lyckats okej. Det är balsamträ så det är vansinnigt lätt. Svårt material, vad jag förstår, men Charlie tappar lite på detaljerna. Bra. Okej…
Fia Andersson och Elin Rovin. Fia och Elin har arbetat med texturer och ytor. Bäst tyckte jag om dessa gungor.
Malin Kent. Malin har tittat på färskt trä. En uråldrigt teknik. Färskt trä förändras under torkningen och krymper bland annat. I den här stolen har man inte använt nåt lim överhuvud taget. Intressant.
Anton Björsing. Väldigt vågat av Anton att ta träet in i offentlig miljö. När såg vi trärena detaljer på ett kontor senast? Aldrig?? Nytt och fräscht.
Kenny Grönroos. Lek med material och tekniker. Trä och hantverk möter digitala tekniker i form av en 3d-utskrift för ryggen.
Magnus Dahlén. Skolans svåraste projekt, och jag vet fortfarande inte om jag fattar efter att jag läst på. Det är figurer. De är framtagna för att användas i stop-motion-film. Men det som är centralt är hur tillverkningen dokumenteras. Men påverkar det filmen? Eller försöker man gör samlarfigurer? Söta och lätta att tycka om, men komplexiteten i bakgrundshistorien gör att jag distanseras…
Martina Dudremo Söderberg. En bänk. Varken mer eller mindre. Konstiga proportioner. Joråsåatteh…
Josef Marnell. Jättefint projekt. Vi har verkligen sett “glasspinne-möbler” i parti och minut, men lamporna var fina.
Maja Svensdotter. Min favorit, och arbetet (tillsammans med Julia Nielsen) som lyfte hela examensutställningen. Maja har gjort en ny sorts loungemöbel. Historien säger att hon fick diskbråck och behövde en stol som hon kunde röra sig i. Stolen har spår av Marten Baas estetik, men ändå helt egen med sin arbetade textil. Fint, bra, nytt. Men jag vill nog inte ha nåt snoppskåp hemma, men det kanske bara är jag… Fast jag är glad att det fanns med i kollektionen!!