Future Cities

Modevisning på gång. Jag är på Waterfront i Stockholm. Här håller man på att förbereda med kläder och makeup. Teknikkonsulterna WSP och jag har gjort ett samarbete. Under temat Future Cities har vi tittat på vilka faktorer som är viktiga för att få ett bra samhälle framöver, och sen bjudit in modeskapare att visualisera och tolka de här frågorna som vi identifierat. WSP är en av de där riktigt stora världsaktörerna inom konsultande och avancerade saker som t.ex. stadsplanering. Sex stycken modeskapare fick alltså tolka nio frågor som WSP jobbar med. De nio frågorna är:

Buildings
Energy
Regeneration
Waste
Climate Change
Master Planning
Mobility
Water
Social Responsibilty

Sex modeskapare har då fått vi utvalda frågor för att göra outfits av. Ett enkelt exempel är det här med vatten. En modeskapare kan göra en outfit som inte behöver rengöras med vatten, eller som använt lite vatten i framställningen (jmf med bomull). Eller det här med mobilitet, modeskaparen kan göra kläder som är användbara när vi flyttar mellan städer i framtiden eller bara gör oss medvetna om att vi faktiskt förflyttar oss mycket under en dag…

Det har varit mitt jobb att identifiera de sex modeskaparna och coacha dem i det här arbete. De se har varit: Ida Klamborn (Sverige), Amy Hall (UK), Alpha 60 (Australien), Julia&Ben (Tyskland), Chromat Garments (US) och Ernest Venske (Sydafrika).

Steffeman med en av modellerna.

Amy Hunt från London som framför allt arbetar med stickat.

Sverige representeras av Ida Klamborn

Amerikanska Becca McHaren. Becca är egentligen utbildad arkitekt och här har hon gjort en outfit som faktiskt är ett diagram över växthuseffektens utveckling. Så kan man absolut visualisera ett problem.

Tyska Julia Heuse från Berlin och märket Ben&Julia. Här med en klänning och cape av gamla restmaterial.

Ida fixar med hennes outfit för “stadsplanering”. Hon har hämtat inspiration från gaturitningar till mönstret.

Australiska Alpha60 har gjort en massa fotoprints på sina kläder.

Sydafrikanska Ernst Venske tolkar vatten.

Tyska Julia har tolkat “energi” på ett roligt sätt. Printsen på kläderna är gjorda av rödbetor och potatistryck. Efter produktionen så gjorde hon en sallad på “redskapen” och åt upp dem. Miljösmart!

Killmode.

Amys tolkning av energi. Hon har fokuserat på energin som uppstår när man rör sig i den här outfiten.

Catwalk

Ida Klamborn

Becca McCharen

Amy som tolkat byggnadskonstruktioner

Julias potatistryck

Beccas utanpå-konstruktion

Sydafrikanska Ernst har tolkat mobilitet

Beccas tolkning av moblititet. Hon har tagit New Yorks tunnelbanenät och gjort en konstruktion av.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments