Indien – Cochin

Tisdag natt eller onsdag morgon. Jag och Peter har landat i Indien för en tre veckor lång resa. Det är 80 % semester och 40 % jobb så jag kombinerar nytta med nöje allt vad jag kan. Jag får frågan “Har du varit i Indien nån gång tidigare?” och svarar lite undvikande. Egentligen har jag varit här. I tre dagar. Med Fab5 som gjorde ett gästspel i Baren. Dokusåpa på dokusåpa… Men det var tre dagar i Goa. Nu är det Indien på allvar.

Vi checkar in första dagen i Cochin och hotellet Malabar House. Efter tre eller fyra timmars sömn så ger vi oss i kast med en överblick av staden. Cochin ligger i södra Indien, i Kerala och har ca en och en halv miljon invånare. Staden är Indiens första koloniserade stad och har ockuperats av “alla” – portugiser, holländare och så klart engelsmän. Vi försöker starta dagen med typisk frukost från Kerala – dosa. Bröd på hög?

Långsam start. Första dagen här i Indien är till för acklimatisering.

Kerala är världens första (sen 1957) demokratiskt valda kommunistiska stat.

Det sägs att södra Indien och Kerala är “Indien light”. Och visst är det massa folk och färg, men helt lagom. Känner att jag kan röra mig fritt utan att blir stressad av vare sig tiggare eller massa galenskap.

Vägg i vägg med vårt hotellrum – ett tillfälligt altare. Luktar vi illa??

Indiens äldsta europeiska kyrka. Överhuvudtaget så är Kerala väldigt kristet. Massor av altare och kyrkor längsmed vägarna. Den här kyrkan kommer från 1503. Det är tjugo år innan Gustav Vasa befriade Sverige från danskarna. Lite häftigt.

Vinterbleka svenska ben… Man måste ta av sig på fötterna när man går in i kyrkan.

Portugisiske upptäckaren Vasco da Gama dog i Cochin 1524. Numera ligger han i portugisiska staden Belem, utanför Lissabon, men här är hans gravsten.

Cochin är en hamnstad och här fiskas det. Man fiskar på kinesiskt vis med nät.

Kricket.

Första dagen ska man inte shoppa, egentligen. Det dyker alltid upp roligare och bättre alternativ på vägen. Och kom igen – vi ska vara här i tre veckor. Jag kan inte över-shoppa första dagen. Men fina lampskärmar.

Den här antika porslinskossan har jag köpt.

Och en antik bronsskål. Allt kostar typ 100 kronor.

Det finns lite modern design också. Eller ska man säga “modern”…

Första kvällen avslutas på Malabar Hotel som har stans bästa restaurang. Man har vunnit priser och är så klart listad i alla turistguider. Stans bästa trerättersmiddag kostar 240 kronor – för två. Med alkohol.

Ljummen kväll i Cochin. Vi promenerar genom stan och njuter av 30 graders värme och kryper sakta till kojs. Imorgon ska vi få den riktiga guidade turen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments