Mer Cochin

Dag två i Indien. Vi är kvar i Cochin och får guidad tur genom större delen av dagen. Och vi börjar på stranden – men inte för latmasken i oss. Vi börjar faktiskt med fiske.

Det fångas fisk i Cochin, men egentligen inte så mycket längs med stränderna längre. Nu åker man ut i arabiska havet och fiskar, men lite smått kan man få vid stranden ändå.

Allting är så otroligt färgstarkt. Som de här gröna musslorna.

Eller jätteräkor med blå ben.

Men vi hjälper till och drar i de typiska kinesiska näten.

Liten fångst, men han är ändå ganska nöjd.

Min fisk!

Allt säljs på en enkel fiskauktion.

Hur mycket ska vi få för vår fisk???

Man får mer om man säljer haj…

Vi fick så att det räckte till en enkel frukost och slängde soporna i den här roliga papperskorgen.

Nästa stopp är en av de gamla kyrkorna i staden. Jag älskar hur man lyckats kombinera det klassiskt kristna med lite indiskt. Neonljus och Maria??

Vi åkte förbi ett klassiskt tvätteri. Här tvättade alla sina kläder förr. Nu gör framför allt de lägre kasterna det.

Före lunch hinner vi med de gamla judiska kvarteren. Cochin är ju en gammal europeisk stad och med dem kom judarna på 1500-talet. De kom från början från Spanien (under inkvisitionen) och mellanlandade i Goa innan de landade här. Idag finns bara åtta familjer kvar från den tiden men det finns fortfarande en fungerande synagoga.

Peter och jag besökte ett lager som torkade ingefära. De har varit lagerlokaler sen kolonialtiden. Så vackra. Vi hann förbi någon “spice market”, men det kändes otroligt kommersiellt och tråkigt. Det här var ruffare och coolare.

Efter lunch på hotellet (där vi fick varsin ayurveda-massage, utan bilder) så åkte vi till marknaden. Sällan har jag känt mig så trygg och säker som i en stad som Cochin. Alla är trevliga och hälsar utan att vara påträngande.

Det är liksom okej att bara gå fram och fota lite av deras schalottenlök. Helt okej för dem.

Torkad fisk…

Mot kvällen blev det dags för lite kultur. Vi såg en traditionell föreställning med klassisk dans från Indien. Tänk Pekingopera men med större handledsrörelser. Kathakali, heter dansen.

Kvällens middag intogs hos Nimmy and Paul (www.nimmypaulcom). Nimmy är södra Indiens stora matdrottning. Hon har egna matlagningskurser och kokböcker. Och shit – jag har nog aldrig ätit så vällagad och välkryddad mat. Vi fick en fantastisk femrättersmeny hemma hos Nimmy i deras koloniala hus.

Middag intogs i deras kök. Galet unikt.

Räkor med koriander och tamarind.

En gratäng/gryta med chili, paprika, lök och köttfärs.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments