Indien – James Bond… typ…

Efter en fantastisk dag i Udaipur så har vi begett oss norrut, mot de större städerna i Rajastan. Fredagen tillbringades till större delen i bil, men Indien är ju helt fantastiskt med alla vyer och utsikter så det gör inte så mycket. Man ser allt från vilda påfåglar och apor till en hel del vanliga husdjur på gatorna.

Och en massa städer och en massa människor.

Alla ungdomar och barn är nyfikna och vinkar hjärligt. Inte en enda tiggare har vi sett. Nu när jag skriver detta så har vi tillbringat en dag i den större staden Jodhpur och då sett vår första tiggare, men inte annars. Alla är galet trevliga.

Landskapet förändras hela tiden. Ena sekunden nästan djungellikt, sen mer odlade marker och slutligen öken.

Fredagens stopp, Jaintemplet Ranakpur – ett av Indiens största och färdigställt på 1400-talet.

Kvällen avslutades i Jodhpur. Jag har försökt hitta kopplingen med namnet på staden och jodpur-skor, men inte hittat nåt. Anyway. Jodhpur är lite större än Odaipur med sina 5-600.000 invånare. Här i stan hittade vi en galet bra restaurang med utsikt över stadens mest berömda attraktion – borgen.

Så sjukt lyxigt med ett ex-pat-ställe med galet hög nivå, mitt i Indien.

Lördag morgon. Det är långa skuggor eftersom vi är uppe tidigt vid borgen. Men vi ska inte göra någon vanlig sightseeing.

Jodhpur kallas för övrigt för “den blå staden” och här finns massa blå hus. Från början var det bara präst-kasten, Brahminer som fick ha blåa hus, men nu har man det för att skydda sig mot solen hetta (vi är i en ökenstad) och man tror att det skyddar mot insekter.

Trots all historia så är vi här för att kicka igång vårt adrenalin. Peter får skyddsutrustning för att kunna åka sk zip line. Stålvajrar är uppspända och man kan slänga sig mellan olika punkter. Sex olika banor ska man klara av på en och en halv timme.

Först måste vi klara testerna.

Glida – bromsa. Ashäftigt.

Peter slänger sig iväg i den första banan. Över trädgårdar, ruiner och delar av fortet. Högt och fort. Och magiskt.

Peter är en liten prick i mitten på bilden. Ger lite perspektiv… Det är superhögt.

Och mitt i allt säger våra säkerhetskillar “Du svänger dig som värsta James Bond” till mig. Eeeeh… Kanske… Men här spelade man i alla fall in delar av senaste Batman-filmen. Måste kolla om de sköter sig lika bra. 🙂

Sjukt adrenalin-grej. Asroligt. Mer sånt.

Vår guide tar oss till en unik butik. I ett ombyggt lager för en gammal pantaffär ligger Indiens främsta textila handlare. Maharani Textiles & Handicraft. Kolla upp det. Har listats som en av Indiens främsta designbutiker av flera tidningar.

Här visar man oss alla textilier man producerar för internationella företag som Armani Casa, Etro, Miu Miu, Designers Guild – och Hermés. Och det är inte billigt – eller hur ska man säga. En sjal av superexklusiva material och tekniker kostar 800 kronor så det kostar riktigt mycket med indiska mått. Men en Hermes-halsduk för 800 kronor!! Häpp. Jag har förköpt mig… Fyllt julklappsförrådet ordentligt…

Shopping, shopping. Innan vi avslutar dagen så åker vi ut i öknen. Vi är på väg till kamelsafari men på vägen dit hittar vi en genuin lokal marknad. Fint.

Men action-temat fortsätter. Vi tar varsin kamel och rider ut i öknen.

Fantastiskt härligt och roligt sätt att upptäcka Indien i ett par timmar.

Men nu rider vår cowboy mot solnedgången och tackar för sig. Det blev en rejält aktiv dag. Lugnare imorgon?? Förmodligen inte. Men imorgon blir det lite mer sightseeing och shopping innan vi åker till Rajastans huvudstad Jaipur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments