Indien – slottsfrun talar

Rajastan. Hela provinsen är full med gigantiska slott och borgar. Idag drar vi oss mot provinsens huvudstad Jaipur men stannar till utanför staden i Agra. Här finns ett av UNESCOs världsarv. Under mitten på 1500-talet var stadens som störst och den växte och växte. Till slut tog maharadjan sitt pick och pack och skapade en helt ny stad – Jaipur, som därmed blev Indiens första stadsplanerade stad.

Alla borgar växer fram etappvis och förändras efter vilken kung som sitter här. Men en av kungarna som då satt i Agra tog in irländska arbetare som gjorde intarsia med blommor. Det roliga är att det på väggarna finns blommor som inte finns i Indien – typ påskliljor.

Att gå in i ett fort är att konfronteras med massor av arkitektur och historia. Sakta men säker börjar jag lära mig lite…

Raka kolonner är inspirerat av mogulerna och perserna. Närmast en islamsk eller arabisk arkitektur.

Kurviga och blomliknande kolonner är hinduiska.

Trädgårdar är så klart viktigt men något som kommer från perserna.

Ett turkiskt hamam.

Vi lämnar Agra och ger oss in i Rajastans huvudstad Jaipur. Här ser vi City Palace och stadens alla hus som är rosa… Vi har nu besökt tre städer i Rajastan. Udaipur – Lake City. Jadhpur – Blue City. Jaipur – Pink City.

Bredvid stadens slott ligger Jantar Mantar som 2010 också upptogs i UNESCOs världsarvslista. Heeeeeeeeeeeeeelt magiskt. 1728 började deras maharadja Jai Singh att bygga ett häftigt observatorie. Man kan nästan likna Jai Singh vid våra upplysta despoter från 1700-talet. Tänk Gustav III, Katarina den Stora etc. Och den här stora anläggningen skiljer sig avsevärt från våra andra indiska upplevelser. Istället för ornamenterat och mjukt så är allt rakt och precist. Fantastiskt. Behovet av astronomi och astrologi (!) är stort i Indien och här får man inte bara exakta tider för olika saker som solförmörkelser utan man får även veta hur Kräftan mår den här månaden.

Som en skulpturpark utanför ett museum med modern konst.

Agra, rosa hus och astronomi i all ära, men det som imponerade oss mest under våra dagar i Jaipur var ändå slottet Samode som ligger en timme utanför stan. En av de mindre maharadjorna (det fanns 23 stycken i regionen…) gjorde om sitt slott till hotell för en generation sen – och nu får vi bo där… På tal om privata slott som blir hotell – det är spännande att resonera kring maharadjornas roll och hur den förändrats i modern tid. När maharadjornas makt tog från dem vid självständigheten 1947 och framför allt i och med Indira Gandhis reformer – så var de tvungna att resonera hur de ska få pengar. Just slottet i Jaipur är det första slottet som gjorts om till museum. Alla slott som vi sett är alltså egentligen privata, inte statliga.

Anyway. Vi checkade sent in på det här vansinnigt häftiga slottet med 23 rum. Eller förlåt. Det finns så klart fler rum – men 23 hotellrum. Åååååh, det var så fiiiiiiiint. Peter och jag gjorde Agra och Jaipur lite snabbt för att återvända till vårt slott och här fick vi gå runt helt som vi själva vill och bara titta på allt vacker.

Notera duvan…

Stora öppna ytor för kungliga mottagningar och fester.

Och pool så klart.

Inte en pool – utan två.

Med jaccuzzi. Tänk vad de kunde förr…

Och en gigantisk svit. Jag som bor på så mycket hotell – jag har nog aldrig bott så flott i hela mitt liv.

De har till och med ordentliga bankettsalar. Här ett “spegelrum”. Notera reflexerna i golvet.

Och superflott mat. Här serveras avsmakningsmenyer med indisk mat. Gott!!! Vi kommer nog aldrig glömma Jaipur – och framför allt för slottet i Samode.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments