Indien – storstad

Dag 16 i Indien och nu närmar vi oss storstäderna. Och därmed snart slutet på resan. Tre veckor går fort. Och vi är i huvudstaden Delhi. Staden är egentligen byggd som en triangel med gamla Delhi överst och de nyare delarna, dvs New Delhi längre söderut. Gamla Delhi har funnits sen 1100-talet och de nyare delarna byggdes framför allt runt 1920-talet. Vi tog vår chaufför och guide för att se staden. Jag var lite nervös för allt folkmyller, men det var ju luuuuuuungt. Nya Delhi är byggt med parker, stora grönområden och massa breda boulevarder. Det sägs att Delhi är Asiens grönaste huvudstad. Här några vakter utanför en offentlig byggnad.

Stoooort och grönt.

Raaaaaaaaakt. Stora avenyer. Jag har inte sett något liknande i Indien. Helt magiskt. Jag är nånstans glad över att vi slutar med denna grandiosa stadsplanering för det ser verkligen annorlunda ut i jämförelse med övriga Indien.

Till och med alla tuc-tucs får vara i fred.

Men dagen börjar i Old Delhi, och då ser det ut som “vanligt”. Lite kaos och lite liv. Och det är “diwali” så alla butiker säljer fyrverkerier. Då får man inte röka på gatorna i den gamla staden.

Vi besöker den stora moskén som byggdes på 1600-talet av Shah Jahan som ju byggde Taj Mahal. Det märkliga med moskén är att här ber kvinnor och män tillsammans. Jag har aldrig sett något liknande. Indierna älskar sina mogul-härskare. Shah Jahan är en av sex, sju stycken som är dominanta. Mogulerna kommer ju från centralasien och invaderade Indien, eller delar av, men man blev en del av samhället. Man såg sig inte som härskare utan som fadersfigurer – till skillnad från engelsmännen. Man är alltså mycket mer stolt över sitt arv från mogulerna än från engelsmännen…

Indien är så klart fyllt av löshundar. Och nu har vi varit på språng i massor av dagar. Längtar lite efter min hund hemma…

Klappa – sprita. Klappa – sprita.

Peter och guiden för den här dagen.

Äventyret fortsätter. Här Mathma Gandhis grav med en evig låga. Indierna är så klart väldigt stolta över Gandhi. Han fick för övrigt fyra söner som försvunnit i de indiska massorna. De klarade inte av det sociala trycket från att vara “gandhis söner” så de lever helt anonymt. En har till och med konverterat till islam. Och visst har du koll på att Indira Gandhi och hennes familjemedlemmar INTE är släkt med Mahatma?? 🙂

Vi åker tillbaka New Delhi och tittar på stadsplaneringen gjord av Edwin Luytens. Stooooooooooort. Här huserar försvarsdepartementet och finansdepartementet.

Allt är byggt i nån slags indo-eklektisk stil. Allt blandas. Kupoler och kolonner. Mongoliskt och asiatiskt. Men tittar man närmre så ser man att de korintiska kolonnerna faktiskt inte pryds av växter utan av elefanter.

Vice-kungens palats med 340 rum. Numera presidentens residens. Över 400 trädgårdsmästare varav 50 var småpojkar som skrämde bort småfåglar – back in the olden days, alltså

Vår chaufför som hängt med oss sen Udaipur. Ashok heter han och visst är det lite märklig att hänga med samma kille i en bil i över en vecka. Vi gillar Ashok.

Humayuns grav – också den med på UNESCOs världsarvslista. Det är mogulkungens fru som byggt det och det är en inspiration till Taj Mahal. Och en fantastisk trädgård.

Dagen avslutades med shopping. Jag hade nosat reda på lite coola designbutiker. Bland annat Play Clan som är helt galet bra.

Kväll i Delhi. Vi gillar verkligen staden. Verkligen! Här kan man leva ett bra liv med en skön kombination av raka linjer och totalt kaos. Trender och tradition. Och konstant alla dessa trevliga människor. Mycket mindre tiggare än vad jag fasade… Nu är det bara Bombay/Mumbai kvar… 23 miljoner i Bombay i jämförelse med 17 här i Delhi… Rapport kommer så klart…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments