Indien – spöken

Så packar vi ihop oss och lämnar Jaipur för Agra.

På vägen stannar vi och shoppar mattor. Såååå fina. Påminner väldigt mycket om nya kollektionen från Rugs Company.

Vi lämnar regionen eller delstaten Rajastan och tar oss in i Uttar Pradesh. Allt blir rökigare och rökigare. Det är inte smog utan bönderna som bränner av sina åkrar efter skörden. Hela luften blir dimmig och spöklik. Och på tal om spöken. Vi har landat i Fatehpur Sikri som byggdes av mogulernas store hjälte – kejsaren Akbar. 1571 tröttnade han på regionens huvudstad Agra och byggde en helt ny stad. Men den användes bara till 1585, sen tog vattnet slut. Det byggdes alltså en gigantisk ny huvudstad för norra Indien som användes i 14 år… Och nu är det en spökstad. Vår guide berättade den roliga historien om spökstaden och amerikanska turister.

“Om det är en spökstad – har ni då problem med spöken här?”

“Nej, inte vad jag märkt under den tiden jag jobbat här”, svarade guiden. “Inte under mina 400 år…”

Hö-hö.

Fin stad. Men det var allt vi hann med under första dagen.Spökstaden är listad under UNESCOs världsarv. Vi lämnade och åkte till hotellet för att sova och sen ge oss i kast med Agra.

På väg mot Taj Mahal

Hur fotar man ett av världens mest fotograferade objekt??

Den obligatoriska Lady Di-posen. 🙂 Taj Mahal är magiskt. Jag hade rätt höga förväntningar och känner mig lagom upplyft. Saknar nåt slags museum med fler objekt och föremål. Men visst är det fint. Men lite tomt…

Mer att se fanns i spökslottet i Agra, eller fortet, dvs kejsarens palats. Taj Mahal är ju bara ett mausoleum så där händer ju inte så mycket.

Taj Mahal byggdes av mogulen Shah Jahan över sin döda hustru, men mogulen fick aldrig se mausoleet bli färdigt eftersom han fängslades av sin egen son som tog makten. Här fick han sitta i en alkov och titta på Taj Mahal. Sen dog han. Och vi åkte vidare till Delhi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments