Indien – tio bästa

Tre veckor i Indien är till ända. Tre veckor räcker till en bra introduktion av en hel kontinent med massor av historia, kultur, mat och shopping. Här är min lista över mina tio bästa upplevelser.

1. Udaipur. Staden har kallats Indiens mest romantiska stad och är byggd på fyra sjöar. Udaipur ligger i Rajastan och staden är liten, tajt och bra. En fin introduktion över ett magiskt Indien. Maharana bor fortfarande i slottet som ligger mitt i stan och det ger en känsla av levande historia. Arkitektur, historia, tempel och shopping funkar perfekt. Att Octopussy spelats in i staden är en rolig anekdot. Vi bodde på maharanans jaktslott med påfåglar, apor och dovhjortar. Håll utkik efter cricket och polohästar.

2. Kerala. Vår resa började i regionen och den är grön, avslappnad och skön. Precis som alla ayurvediska behandlingar. Entimmesmassage för runt en hundring. Vänligt och varmt. Kanske den godaste maten i Indien? Massor av härliga kryddor. Vi missade teodlingarna och några naturområden så det finns all anledning att komma tillbaka. De judiska kvarteren i Cochin var överraskande.

3. Play Clan (http://www.theplayclan.com/index.php). Vi har gjort massor av bra shopping men efter ett tag längtar man efter storstadsalternativ till färgglada textilier med speglar eller snidade elefanter. Bäst av all modern och samtida design kom från Play Clan, men också bra egen design hos Design Temple och The Mill.

4. Slottet Samode (http://www.samode.com/), Jaipur, Rajastan. Maharadjornas slott i Rajastan är alla ombyggda till museer eller hotell. Det har blivit deras sätt att skaffa en intäkt till familjerna  – och bäst lyckades Samode. Ååååååååh… Maten, stämningen och de historiska vingslagen. Vi avbokade nästan hela Jaipur bara för att få tillbringa mer tid på det här vackra slottet.

5. Flying Fox (http://www.flyingfox.asia/jodhpur.aspx?pgid=58), Jodhpur, Rajastan. Alltså finns det nåt bättre sätt att göra sightseeing? Sa jag att man spelade in delar av senaste Batman-filmen här? Coola killar på coola äventyr.

6. Delhi. Jag gillade verkligen Delhi. Jag har antytt tidigare hur man liksom väljer sida mellan Bombay och Delhi. Kanske som mellan Los Angeles och New York? Min röst går till Delhi. Jag kan inte låta bli att tycka att Mumbai känns lite turistigt… Delhi är stort, flott, pampigt, huvudstadsaktigt, rent…

7. Människorna. Åh vilken värme och vilken nyfikenhet vi har mött. Överallt så har folk kommit fram och frågat saker, pratat lite eller bara vinkat. Vänligt och generöst. Jag hade en fördom om att det skulle vara mycket tiggeri, men under mina tre veckor såg jag kanske bara tiggare vid två, tre tillfällen. Så klart vid turistiska platser… Men i Keralas djungler och i Rajastans öken så har folk varit superbra. Folk pekar på mina glasögon och undrar om jag är doktor eller förundras över mitt konstiga hår.

8. Jantar Mantar, Jaipur (http://whc.unesco.org/en/statesparties/in). Indien har 23 historiska platser som är med på UNESCOs världsarvslista och därmed innehåller saker som är världsunika. Bäst av alla de platser vi såg var Jantar Mantar som byggdes av maharadjan Jai Singh II och är ett galet observatorium med spikraka linjer i ett annars dekorerat och organiskt Indien. Jag saknar fortfarande museer. Många av de här platserna är fantastiska men jag vill liksom ha ett museum med föremål och företeelser som sätter allt i kontext. Bästa museerna såg vi i Udaipur och Jodhpur. Och det är avsaknaden av kontext och museum som gör att Taj Mahal faktiskt inte hamnar på topp-tio-listan. Sorry.

9. Maharani Textiles & Handicraft, Jodhpur. Hantverk är alltid fascinerande. Rajastan är regionen med massor av hantverk. Varje stad har sin specialitet och det är hit de stora antikbutikerna åker för att köpa antikviteter och vintage. Mest spännande var Jain Mukesh ställe (http://howtospendit.ft.com/home-accessories/1654-the-rajasthan-textile-house-where-the-insiders-go). Han radade upp halsduk, efter halsduk, scarfar, överkast och fantastiska textilier som han gör för modehus som Hermés, Casa Armani, Miu Miu, Designers Guild, Paul Smith, Jean Paul Gaultier, etc, etc. Han berättade öppet hur modehusen kommer med eget material och egna mönster och ber honom göra 50 halsdukar, men han gör 60 – och säljer de överblivna tio för en schysst slant. Bästa modeköpet i Asien?
10. Flodbåt i Alleppey, Kerala. 24 timmar på en båt genom de grönskande landskapen i Kerala. Fascinerande att se indierna vakna vid vattnet, alla färgglada hus och se barn springa till skolbåten. Underbart.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments