Köpenhamn

Fredag och vi kidnappar Peter som firar 40 år. Hurra för honom. Ungefär 20 personer samlas för att göra Köpenhamn en helg. Här kommer en ganska schysst och enkel plan för hur en lyckad weekend. Tack för all koordination Lotta och Hans.

Arlanda. Sista gången man får flyga SAS?

Jag och Peter checkar in för två nätter på Stay, ett hotell helt designat av och med Hay. Det finns däremot ingen koppling mellan företagen. Hay är ett företag och Stay är ett annat. Men design har man gemensamt. Och Köpenhamn.

Vi bor i världens största hotellrum. Snyggt, stiligt – men lite kallt. Och kanske en dröm om den där storstadsvåningen man aldrig har råd med.

Första kvällen kollar vi in Köttbyn, Köpenhamns “meatpacking district”. Och vägg i vägg ligger coola restauranger med rena köttgrossister. Här hänger det trendiga Köpenhamn. Eller i alla fall bitvis. Det kändes som att 75% av alla gäster var svenskar. Nån nämnde att Köpenhamnare numera inte festar i stan längre, utan tar sitt übercoola gäng till förorterna för att festa mer “riktiga” danskar. Om det är sant eller inte, vet jag inte – men ett roligt rykte.

Vi äter god mat på Pate Pate.

Min bästis Stephanie från Berlin passar på att dyka förbi.

Efterdrinkar och dans på Karriere.

Lördag och vi börjar med Royal Copenhagen som dukar upp julutställningar.

Ingen mat på fina caféet Royal Cafe den här gången, men vi hinner fotas utanför.

Däremot måste man hinna med ett besök på Hay. Alltid roliga saker.

Marsch mot lunchen.

Smörrebröd på Told & Snaps

Lördagen fortsätter med guidad tur på Carlsberg. Under ungefär en timme får vi veta om hur bryggeriet startades och får höra om hur far och son blir osams vilket resulterar i Nya Carlsberg och Gamla Carlsberg.

Mannen som startade Nya Carlsberg är mannen som älskar konst och därmed skapar grunden till bla Glypoteket. Det är samma bryggare som skänker “Den Lille Havefrue” till Köpenhamn.

Jag och Karin jobbar lite medan alla lyssnar…

Ingången till Carlsberg pryds av fyra gigantiska elefanter (elefantöl) och om jag förstod rätt så är det bland annat representation för konstälskande bryggarens fyra döda barn.

Ölprovning.

Och så middag senare på kvällen. Mat hos Grönbech & Churchill som är en Michelin-beströdd restaurang. Fine dining.

Skål för 40 åringen.

Och kvällen avslutas med fler drinkar i Köttbyn.

Massa skratt och skoj. Och en helg i Köpenhamn avslutas på bästa sätt. Med långsam frukost och morgonmys.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments