Mer Irland

Min resa på Irland fortsätter. Torsdag morgon sätter jag mig på ett tåg för att ta mig till Cork på södra Irland. Här ligger ett av världens största whiskydestillerier. Vi åker tre timmar genom den gröna ön och tittar på magiskt landskap.

Väl framme i Cork så hamnar vi på whiskeymärket Jamesons destilleri. Här har man gjort whiskey sen 1700-talet. Först på mitten på 80-talet blev det huvudsakligen ett destilleri för Jameson.

Fantastiska stenbyggnader, och jag förstår varför. Alkohol och bränder… Det kan lätt bli olyckor annars.

Det här historiska destilleriet har ingen produktion längre utan är bara en visningsplats, men vägg-i-vägg ligger det “riktiga” destilleriet och de producerar 4 miljoner flaskor whiskey om året… Jameson är superstort.

Den gamla energikällan dvs vattenhjulet. Under de gamla tiderna arbetade 200 personer på platsen, i det riktiga destilleriet så finns det idag 100 personer som tar hand om 4 miljoner flaskor.

Märket Jameson kommer egentligen från staden Dublin och där hade man destilleriet fram till 1975 tills man flyttade det till Cork.

Rundvandring med pedagogiska installationer. Hur ser whiskey ut efter fem år? Efter åtta år? Efter tolv år? En normal whiskey lagras på ekfat i 3 till 7 år. Ekfaten har nästan alltid använts innan i Spanien (sherry), Portugal (portvin) och USA (bourbon) och sen blir de whiskeyfat på Irland.

Mat tillsammans med min guide Jane.

En riktig irish coffee…

Efter rundturen så blir det provning. Jameson har egentligen sex huvudsorter och olika mognad i smaken. Den vanligaste varianten ska dofta äpple, päron och vanilj. Smaken ska påminna om samma sak men kanske en aning honung. Irländarna är stolta över att deras whiskey är mindre rökig än skottarnas. Det berör framför allt på att man torkar korn utan rök.

Jag fick en ordentlig genomgång av alla smaker av Barry Crockett som är “master destiller” och vars familj haft den jobbet i generationer.

Bästa drinktipset – blanda din whiskey med ginger ale eller ginger beer. Mums.

Efter en dag i destilleriet så checkar jag in på nåt slott och badar mest… 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments