Dublin och vidare…

Sista riktiga dagen i Dublin. Guiden Dennis plockar upp mig på hotellet för att köra mig lite utanför stan. Vi kör söderut, förbi förorter som Blackrock och ut till mindre städer. Vid Glasthule stannar vi och tittar på båttrafiken som går till och från Dublin. Det tar tre timmar att åka vanlig båt till England. Och på pirarna finns “Ice Box”. En liten betongbunker dit fiskarna åker och lämnar sin fångst till försäljning.

14 euro för en nykokt färsk hummer…

Vi bjuds på färsk krabba.

Vi åker lite till längsmed kusten söderut. Solen skiner och havet är vackert. Jag vet inte om du ser det – men titta noga bakom mig – det är folk som badar. Tydligen har man en tradition av att bada i havet ganska regelbundet. Idag gör man det som en del av ett välgörenhetsevent, en “fundraising”. Det är till förmån för förståndshandikappade barn. Otroligt engagerande att se badade vuxna som tjoar och låter – och samtidigt tar hand om utvecklingsstörda. Skön värme.

Ett gammalt vakttorn. James Joyce bodde här ett tag, och om jag förstod rätt så är den här platsen lika viktig som när Strindberg skriver om Stockholm och utsikten från Mosebacke. I lågkonjunkturen så har man prioriterat ner vissa museer som helt enkelt fått stänga. Men det har inte hindrat de här lokala entusiasterna. Istället har man skapat en frivilligorganisation som håller museet helt öppet. Sju dagar i veckan. Och med fri entre.

Här låg James Joyce och funderade…

De små städerna eller byarna har ungefär 5-6 000 invånare. Alla centran är uppbyggda kring de här vackra tegelstenshusen – och det är matbutiker överallt. Och fullt överallt. Kommers, liv och rörelse. Mycket är så klart närodlat och gott. Ett av de mer hypade ställena är Thyme Out.

Jag älskar när man sätter ut sitt namn på en produkt. Då är man stolt.

Vi åker och åker. Det kan kännas som att vi är timvis från stan, men det är ca 30-40 minuter ut. Och här bor Irlands kreativa kändisar – Enya, Bono i U2, Sinead O’Connor, Van Morrison och regissören Neil Jordan. Känns lite som att åka runt i Los Angeles. Irland har för övrigt skattelättnader för konstnärer.

Wicklow Mountains. Här har filmer som Braveheart och Excalibur spelats in.

Lunch hos organiska Brother Hubbard som serverar vegetariskt och närproducerat.

Det börjar skymma och jag vinkar hej då till guiden Dennis för att göra lite sista-minuten-shopping. Dublin har gjorts sig känt för karaktären Molly Malone som gick omkring med en vagn från vilken hon sålde saker. Det finns fortfarande dessa ambulerande kvinnor som säljer saker.

Jag försökte mig på de vanliga shoppinggatorna men får panik över alla julhandlande människor. I Dublin har man egentligen “skyltsöndag” den 8 december men idag passar man på att börja tidigare som vi andra. Jag drar mig till Powerscourt Townhouse för att titta på designbutiken Article. Det här är kanske Dublins bästa designbutik. Kanske. De tre är ju Indstry, Designist och då Article.

Men Dublin kryllar av små hantverksställen också. Well… Inte riktigt min grej. Lite charmigt men halvkul bara.

Sheridan’s Cheesemongers är ett litet hål i väggen med Dublins bästa ost.

Igår träffade jag ju Colin på 3FE och här hos Coffee Angel startade han sin karriär. Fortfarande ett bra vattenhål för mat- och dryckesnördar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments