OKOLO på Designgalleriet

Tjeckiskt besök i Designgalleriet. Just nu visas utställningen Subjects of Interest av deisgnkollektivet Okolo.

Tre allvarliga herrar. Den fjärde är hemma i Prag och jobbar. Killarna startade kollektivet 2009 och arbetar med allt från grafisk form till rena utställningar och så klart en hel del produkter. Jag har sprungit på deras utställningar både i den polska designveckan i Lodz och i designveckan i London.

Utställningen är färgkoordinerad efter olika teman. Snyggt och med bra texter.

Det blå bordet får representera deras grafiska produktion. Uppe i vänstra hörnet ligger en tidning med gruppens namn, och tidningen kommer ut en gång om året och blir som en kurerad, tryckt utställning över killarnas favoriter.

2011 såg jag deras utställning med tjeckiska lampor och armaturer. Utställningen visades på två ställen men man fick förfrågningar på fler utställningar men pengarna tröt. Då gjorde man en variant av utställningen med grafiska kort. Enkelt att skicka runt.

En av produkterna de visar är en serie klassiska soffbord – men som posters.

På det gröna bordet hittar vi fler produkter och projekt. Pinnarna är ett projekt där tjeckerna huggit upp pinnar som de sen skickat till den designgrupp i Eindhoven, Nederländerna. Holländarna fick göra vad de ville med de 50 pinnarna, och det blev en gunga!

Tillsammans med 80 åriga modernisten Antonin Hepnar har man tagit fram nya produkter.

Ljusstakarna såg jag under London Design Festival.

Okolo arbetar också med mode, men egentligen som en plattform för sin grafiska design. Man har alltså inte gjort om skärningen på plagget utan tittat på just tryck och mönster.

Tjeckien är berömt för sina skor och Okolo har tittat på klassiska 60-, 70- och 80-talsskor och gett dem en uppdatering i färger och färgkombinationer.

Det röda bordet visar Okolos fascination för cyklar.

Det grå bordet visar exempel på designutställningar man gjort sen 2009. Vi ser exempel på den senaste utställningen där Okolo bett internationella designer att göra speglar.

Mingel, schmingel

Åsa och jag håller ställningarna

Viktor och Andreas, och är det inte Dennis där i bakgrunden?

Leah, Sanjoo och Laura

Marcella från Tjeckiska institutet lyssnar på när Adam Stech från Okolo berättar.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments