Nyköping

Jag är på Sörmlands Museum i Nyköping hela dagen. Man har ett superspännande designprojekt här. I ett initiativ vill man öppna sin museieshop med en handfull nya designade produkter. Och dessa produkter skulle kanske kunna säljas i andra butiker i Sverige. Spännande, spännade. Nästan hundra formgivare, konsthantverkare och slöjdare bjöds in att titta på samlingarna i museet – och ur dessa samlingar skulle man hitta ett objekt som ska fungera som inspiration för ny design. Gårdagens hantverk blir morgondagens design, heter projektet. Min roll är att tillsammans med representanter från museet och Pia Rystadius från Grafikens Hus, att välja ut ca tio produkter som museet ska gå vidare med i form av prototyper.

En massa, massa olika tolkningar. En del mönster, och en del konkreta produkter. Högt och lågt. Ett femtiotal produkter stöts och blöts. Jag hittade själv en solklar favorit som kanske inte passar i museieshoppen, men som jag vill göra en utställning med på Designgalleriet. Vi får se…

Gamla träkammar. Kan det bli nya produkter?

Hela huset är fullt av konst och historiska föremål. Det här är en “gravbula”, eller nåt, en stenbumling med hällristning.

En gris!! Inte konst utan skyltdocka.

Vi pratar och pratar….

Lunchpaus i ett vinterklätt Nyköping

Alla deltagare skickar tydliga beskrivningar. Här en formgivare som inspirerats av en aladåbform eller chokladform. Kan det kanske bli en lampa?? Vem vet…

Tio föremål har valts ut. Nu ska man gå vidare och se hur det går med prototyper. Superinspirerande projekt. Mer sånt i museiesverige!!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments