Stora Trenddagen 2013

YES_4790

Måndagen den 14 januari gick första omgången av Stora Trenddagen. I två omgångar pratade jag om årets trender. 450 personer fick lyssna och titta här på Clarion Sign Hotel. Fem trender pratar jag om i år, och till Stora Trenddagen byggde jag fem utställningar tillsammans med mina kollegor (tack Åsa, Viktor och Sara). Projektet känns så fantastiskt lyckat och omtyckt att vi faktiskt beslutat att ta ut Stora Trenddagen i hela landet. En liten turné helt enkelt. Se platser är inbokade och när allt är klart så kommer uppdateringar på www.storatrenddagen.se.

YES_4244

Trend ett. Syndigt och saligt. Det svarta och synden finns helt plötsligt omkring oss. Det handlar om att vi behöver lite farlighet omkring oss. Inte bara tryggt och snällt. Böcker som “Femtio nyanser av honom” kommer att påverka popkulturen framöver. Svart och syndigt, men lika närvarande är det vita och goda. Här ser vi företag som jobbar med välgörenhet.

I bilden tapeter från Mimou, kaninen Bengt, svart lampa från Rusta, dödskallar från Mateus, svart och vit stol från Nola, på den svarta stolen en snippa i glas av Åsa Jungnelius, på golvet ser vi också en skinnskål med nitar från Klong.

YES_4261

Smycke med gristryne av Bedazzled.

YES_4265

Svart, syndig skulptur från Royal Copenhagen.

YES_4259

Lampa som ser ut som ett bröst av Johan Lindstén för Cappellini.

YES_4242

Trend två. Formbart.En trend utan egentlig större värderinga förutom de estetiska. Helt plötsligt vill alla formgivare skala av till ursprungsformen. Det är den enkla cirkeln eller kuben som fascinerar. Egentligen inga mönster utan enkla, grundfärger. En ny sorts minimalism, eller ska man säga neo-modernism?

I bilden ser vi väggfärg från Alcro, pallar från One Nordic, enkelt runt bord från BoConcept som också har skålen med prickarna, vinställ på golvet från Rusta. På golvet ser vi också servis från Kristina Stark, krukor från Cult Design, kuddfodral med prickar från H&M Home. Man ser inte så mycket av sakerna på hyllan men man anar den fina mässingsskålen av Ilse Crawford för Georg Jensen. Lampa på varsin sida av “huset” – båda från BSweden.

YES_4273

Spegel med cirklar från Sia, ovala bestick i silver av Carl-Philip Bernadotte för Mema/GAB

YES_4280

Enkla former i en skulptur från BoConcept.

YES_4289

Vas av Ami Katz för Klong.

YES_4889 YES_4892

Ljusstake av Arik Levy.

YES_4236

Trend tre. Blue Lagoon. Min favorit. Så klart… Vi längtar till tropisk värme. Kanske har det med den kalla sommaren att göra, men helt plötsligt längtar vi till Brasilien . Färgglatt och roligt. Här placeras “årets färg” dvs smaragdgrönt. Årets frukt är vattenmelon – perfekt för tropiska drinkar.

I bilden ser vi turkos matta från Bolon som vi satt framtill. Tapet från Mimou. På vänstra sidan ser vi en papegoj-kudde från Åhlens, bord från BoConcept, pall från Rusta, träbord från Cult Design, och till höger fina kuddar med papegoja från Anna Ekre. Alla blommor från Sia (som också har den blå vasen på golvet och den fejkade korallen), färgglad/regnbågsmönstrad pall från Nola. Utanför själva huset hänger ett turkost badlakan från Åhlens. På disken ser vi en gigantisk mässingsbanan och massor av glasdjur av Ludvig Löfgren för Kosta Boda.

YES_4870 YES_4324 YES_4328

Blå skål från Dixie.

YES_4332 YES_4235

Trend fyra. Urban farming. Vi vill leva offline och är fascinerade av att odla. Det är som en utveckling av miljöfrågan. Vi vill köpa och äta närproducerat. Hantverk, trä och “fulslöjd” är hett.

I bilde ser vi en ved-tapet från Rusta. Blombord från Åhlens, grenpall från Jimmie Schönning och vita pallar från Dixie. Bastu-balja från Yasuragi, massor av odlingsredskap från Granit, och en gjutjärnsgryta från Gense. Resväskalåda från Slettvoll. Replampa till höger från Watt & Veke.

YES_4334

Papperspåsar från Granit, krukor från Cult Design, matflaskor från Yasuragi.

YES_4362 YES_4360 YES_4366

Boken om ved och en bok om matäventyr i skogen från Natur & Kultur.

YES_4377

Fägelholk från Weibulls. Porslinsserie av Max Lamb.

YES_4420

Granit.

YES_4248

Trend fem. Kul i kök. Mat är fortsatt i centrum. Vi vill hellre ha roligt i köket än att äta flott. Ingen vill äta en elvarätters avsmakningsmeny utan istället äta rolig mat med skön humor.

Bord längst fram från BoConcept. På vänstra borde förvaringsburkar från Åhlens. På högra bordet massor med saker från Rusta. Handdukar från Nordic Design Collective. Spis och matlagningsapparater från Rusta. På spisen (till höger) även en lampa från BSweden.

YES_4379

Te från Yasuragi, burkar från Rusta. Koppar från Littlephant, redskap från Granit, äggform från Åhlens, plättlägg från Gense, orange lampa från Zero.

YES_4386 YES_4557

Mingel, schmingel. Gästerna kommer, får något att dricka (kaffe på morgonen och ett glas vin på kvällen) och tittar.

YES_4583

Alla vill fota. Så även Ammi

YES_4600 YES_4481 YES_4604 YES_4619

Men det är väl själva förläsningen som är huvudakten?? Hoppas jag…

YES_4740

“och vi kommer odla överallt i våra stadsmiljöer”

YES_4750

“Cult har tagit fram en helt egen kollektion för hemma-odlandet”

YES_4779

Och efter en och en halv timme med trend så får alla besökare en påse med lite godsaker. Man fick en Plaza Interiör, ett doftljus och ett odlingskit från Weibulls.

Alla bilder är tagna av Yessica Thor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments