Stockholm Furniture Fair 2013

Ja, hur börjar man en sammanfattning på Sveriges kanske viktigaste designvecka? Det är så klart lika svårt varje gång. Ska man göra en topplista? Visa bilder på folk eller rapportera om snackisarna? 587 bilder har tagits på allt från snygga designprodukter till viktiga personer i vår ankdamm. Var börja? Jag beslutar mig för att börja med själva mässan och sen återkomma till kringaktiviteterna på stan.

IMG_3051

Mässans första dag och jag träffar Mark Isitt. Både han och jag är ju talkshow-värdar under den här veckan.

IMG_3065

Hello Show tar plats i en fantastisk pappersinstallation gjord av svenska Gert Wingårdh och finska Kustaa Saksi.

IMG_3066

Magiskt installation

IMG_3067

Gert och Kustaa

IMG_3173

Fyra shower, två trendföreläsningar och ett rundabordssamtal. För mig handlar Stockholm Furniture Fair väldigt mycket om att jobba.

IMG_3254

Men möbler då? Well, 2013 års mässa handlade verkligen om att hålla igen. Förmodligen på grund av rädsla för dålig världsekonomi. Det är påtagligt att möbelföretagen kopierar varandra. Det är fascinerande att man driver en debatt om piratkopiering men inte talar om den egna kopieringen i branschen. Om ett företag når viss framgång med soffa med hög rygg – då ska alla möbelföretag göra soffor med hög rygg. Eller med knappar. Eller vissa färger. 2013 är ett oinspirerande år. Här finns få saker som sticker ut.

IMG_3078

En av de första glada överraskningarna var faktiskt den här klubbfåtöljen av Carl Öjerstam för Ire. Dels var den enormt skön, men jag tänkte också på funktionen med det bredare armstödet. Det känns som en bra funktion 2013. Här kan man lägga mobiltelefonen eller vingla med kaffekoppen. Bra grej.

IMG_3081

Carl Öjerstam.

IMG_3238

Efter ett varv på mässan insåg jag att flera företag var på samma linje. Bredare karmar. Här från David Design.

IMG_3247

Stolen Kavaj av Hallgeir Homstvedt för LK Hjelle

IMG_3256

Till och med Byarums Bruk hade små avställningsytor på utemöblerna.

IMG_3286

Jag måste ju också visa det här… På tal om kopiering. Thomas Sandell är en fantastisk designer. Här har han gjort ett superfint litet bord för finska Nikkari.

IMG_3289

Och i montern mittemot har han gjort “samma” bord för Gärsnäs.

IMG_3055

En kille som gör nytt och tekniskt avancerat är Daniel Rybakken. Han fick göra designbaren i år.

IMG_3056

På en mässan med 750 utställare och tusentals produkter – hur sticker man ut? Jo, man arbetar med artificiellt dagsljus. Fint.

IMG_3058

Jag är ju lite förtjust i Ville Kokkonen som är designchef på Artek. Här visade han klassiska pallar men med nya färger på benen. Njae… Inte godkänt.

IMG_3084

Offecct visade en mindre kollektion än på länge, och med ett superintressant resultat. En nytänkande soffa och fåtölj av Jean-Marie Massaud.

IMG_3087

Och en elegant stol av Nendo. Och hörni svenska designföretag – sluta följa John… Jag fattar att “alla” företag vill jobba med den formgivaren som är guest of honor, men det blir ju löjligt när alla ska jobba med Nendo. Varför inte försöka hitta en annan japan? Sanaa? Naoto Fukusawa??

IMG_3088

Ung formgivare på hugget. Mattias Stenberg visade en spännande kollektion på Greenhouse förra året och jag tror att ALLA hans produkter är ute hos producenter i år. Offecct (pallen på bilden), lampa hos Design House Stockholm…

IMG_3091

Cate & Nelson med Offeccts designchef Anders Englund. Och jag älskar ju Cate & Nelsson. De ställde ut på Designgalleriet i våras och är superfina formgivare. Men nej, deras fåtölj och soffa föll inte mig i smaken… Sorry…

IMG_3089

Istället tyckte jag bättre om Khodi Feiz utveckling av fåtöljen Palma.

IMG_3291

Lite samma känsla som hos Fredrik Färg och Emma Blanche och deras fåtölj Emma för Gärsnäs.

IMG_3092

Johan Lindstén går det bra för nu. Han jobbar ju med Cappellini.

IMG_3095

Jens Fager

IMG_3099

Också en snackis från mässan. Den nya stolen från Blå Station i fanér. Men det spelar ingen roll för mig hur avancerad tekniken är – den ser fortfarande väldigt obekväm ut.

IMG_3101

Fredrik Mattson

IMG_3107

Och lite jobb för mig mellan alla spaningar… Här norsk morgontidning som fotar och ber mig tycka till… I One Nordics monter, som hade bra nyheter. Spana in hyllan av Staffan Holm. Glömde fota.

IMG_3111

Ett företag som alltid gör mig glad är Källemo. Här VD Erik Lundh i samspråk med Mattias på Glimpt, som ju fått möbler i produktion av Cappellini. Bra grej Erik. Satsa på Glimpt. Jag tror ni skulle kunna göra storverk tillsammans.

IMG_3269

En av mina absoluta favoriter är den här soffan av en tysk okänd designstudent. Han heter Knobloch.

IMG_3267

Så fort man vände ryggen till så satt nya människor i soffan och pratade. Intressant.

IMG_3259

Och jag äääälskar Matti Klenells fåtöljer för Källemo. Alltid.

IMG_3262

Anna Kraitz variant är inte heller illa. Uppdaterad och snygg.

IMG_3115

Förra året var den här sittpuffen en av min och Viktors favoriter. Nu i produktion hos Materia.

IMG_9039

Bild från förra året. Den är verkligen helt magisk att sitta på. Men blir lika glad som Viktor på bilden.

IMG_3119

Klassiska utemöbelföretaget Berga hade gjort en superintressant ansiktslyftning tillsammans med Claesson Koivisto Rune.

IMG_3120 IMG_3122

Bord i emalj av Daniel Enoksson och Lucas Hinnander

IMG_3244

En stol som verkligen fångade mitt öga var den här av svenska Sami Kallio för danska &Tradition. Den kändes ny och spännande.

IMG_3279

Det här skåpet av Stefan Diez för Hay var också spännande. Kanske mest för färgerna, men det finns nåt lite farligt i det.

IMG_3273

Den här bokhyllan av Nina Jobs för Abstracta var intressant. Hyllplanen ligger på gavelpinnarna och kan alltså flyttas runt.

IMG_3275

Det här skrivbordet kom visserligen förra året, men fortfarande väldigt elegant. Av Stina Sandwall för Abstracta.

IMG_3295

Och Greenhouse då? På Beckmans hittade jag den här pall-kombinationen av Andreas Frienholt. Ordet “stool” har fått ge ljudvågor som skakar om pallen och därmed gett dess form. Fullständigt ologiskt, men befriande på en mässa när alla andra gör samma saker…

IMG_3306 IMG_3307

Norska Klubben har arbetat tillsammans i olika konstellationer. Några av sakerna har jag sett i t.ex. Paris eller i Tokyo, och av de nya sakerna gillade jag Marianne Anderssen som fick stor uppmärksamhet redan förra året med sina bh-liknande lampor.

IMG_3309 IMG_3310

Kyuhyung Cho har gjort sig ett namn för sin grafiska form. Här visar han möbler – och även de blir grafiska på nåt sätt. Pallen är staplingsbar, och man kan bygga sin egen skulptur när man inte sitter och latar sig…

IMG_3311

Cho till vänster

IMG_3312

Svår bild – men superintressant projekt. Fd Beckmansstudenten Mikael Axelsson har gjort tre lampor som är självförsörjande med el. Med tyngd, eller dragkraft – eller luft så kan man ge lamporna en kick så att de kan alstra egen energi för att lysa. Den lilla lampan längst till höger känns klockren. Ta upp i produktion genast!!

IMG_3315

Hanna Billqvist och Sofia Samuelsson har gjort fina klockor.

IMG_3317

Herrbetjänt av Gustav Carlberg

IMG_3318

Spegelkollektion av Iina Vuorivirta

Ja, det här blev min sammanställning av Stockholm Furniture Fair 2013. Under helgen ska jag fylla på med festerna och aktiviteterna på stan…

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments