Splash – badrumstrender 2013

IMG_4653

Shit vad svårt… Var ska man börja? Jag är i Frankfurt. Igen. Tredje gången i år. Den här gången besöker jag ISH dvs badrumsmässan med versalt B. Nästan 2 500 utställare inom allt från kakel, toaborstar, badkar till bergvärme och pooler. Det är första gången jag går på en sån här badrumsmässa, och det är svårt. Vad fan är nytt egentligen? Kan man tala om trender när det gäller toastolar och duschkabiner? Supersvårt. Men skam den som ger sig. Jag ger det nåt slags försök.

IMG_4814

Mässan här har inte några trendutställningar. Ja, det finns ju liksom ganska få trender som förändras år efter år. Det går lite långsammare här. Istället har man gjort några rum som får symbolisera de värdena vi går in i. Ett av de är tanken om “mitt badrum”, alltså ett helt personifierat badrum. Allt efter min smak och mina önskemål. Och det är en bra bit kvar dit… Jag hörde nån säga i mässgångarna att allt ser ju likadant ut, och så är det ju. Förmodligen är det lite så eftersom jag är ganska ovan att titta på exakta badrumsdetaljer, men alla badkar är ju vita, alla handfat ser likadana ut, liksom alla blandare… Men det här är kanske en trend som kommer…

IMG_4824

En annan trend är synen på det aktiva badrummet. Kanske också som en motreaktion till det där badrummet som man får stänga dörren till och bara vara ifred. Känns ganska avlägset, men det kanske kommer.

IMG_4601 IMG_4610

Alltså helt allvarligt. Det är supersvårt. Har det hänt nåt bland dessa blandare? De är från två olika företag. Skitsvårt.

Men som sagt. Jag ska försöka fokusera på sånt som kanske kan användas… Första trenden får bli “Trä”.

IMG_4595 IMG_4644 IMG_4855

Ja, det är massor av trä i själva badrumsinredningen. Det finns så klart en massa bruna, grå och beiga stenar kvar. Men förvånansvärt lite mosaik och Bisazza.

IMG_4612

En annan trend är att alla möbler blir mindre. Behöver man större utrymme så har man hellre två likadana. Jag lägger trendern “modul” separat, men egentligen är det samma sak. Man ska kunna bygga ihop sitt eget set efter den storlek man har. Men som sagt – inga inbyggda varianter. Allt är fristående.

IMG_4840 IMG_4848

Liten enhet (och trä).

IMG_4768

Jag önskar jag kunde säga att allt blir så här organiskt och roligt… men nej. Det här är på undantag…

IMG_4809 IMG_4845

Och så en massa moduler då.

IMG_4846 IMG_4619 IMG_4765 IMG_4847

Moduler i duschen.

IMG_4609

Tyvärr stormar det inte in några spännande färger utan allt går mest i beige. Eller svart och vitt. Det kan bli lite kul om man tar i ordentligt.

IMG_4660

Som den här inredningen av bortgångna Andre Putman.

IMG_4663

Kolla in blandarhandtagen som kommer direkt ur spegeln. Coooooooooolt.

IMG_4621

Vitt, vitt, vitt

IMG_4624

Och svart

IMG_4625

Och vitt

IMG_4703

Det svarta ska vara riktigt svart, matt svart. Gärna gummerat.

IMG_4627

Vitt med relief

IMG_4676 IMG_4806

Vitt och svart tillsammans.

IMG_4636

En annan trend är tekniken på allvar flyttar in i badrummen. Längst går tyska Dornbracht. Som en liten reaktor bakom väggen. Den lilla fyrkantiga displayen styr egentligen allt, men man kan styra med vanliga reglage också. Varmt, kallt, hårt, mjukt och allt möjligt.

IMG_4638

Här deras nya fotbad. Man får tycka vad man vill om den lilla fyrkantiga fjärrkontrollen. Det kanske är onödigt, vad vet jag, men det är i alla fall intressant att man lägger utvecklingen bakom väggen istället för på själva blandaren.

IMG_4667

Men som sagt. Dornbracht är inte ensamma på marknaden. Flera aktörer gör avancerad teknik i duschen. Ljusspel ska koordineras tillsammans med dofter och temperatur.

IMG_4679 IMG_4670

Även toaletter styrs av teknik. Är det tillräckligt rent? Doftar tillräckligt gott?

IMG_4829

TV i duschen. Snart kan vi säker Facebooka och duscha samtidigt. Otroligt praktiskt.

IMG_4747

Två olika företag hade jobbat med ljud, alltså att man kopplar in sin spellista. ASTÖNTIGT. För det första var ljudet så pass dåligt så man kunde lika gärna lägga sin iPhone på toalocket och spela. För det andra – varför? Varför?? Här ett badkar med inbyggda högtalare.

IMG_4736

Ett badrumsskåp med ljud. Suck.

IMG_4616

Du känner igen det lilla bordet med den runda spegeln, och de vita detaljerna – men det är inte det jag vill tala om i den här trenden. Jag vill konstatera att alla handdukskrokar ska slängas. Istället ska vi hänga handdukarna på kommoden.

IMG_4661

Handduk hos Andre Putman.

IMG_4732 IMG_4746 IMG_4834 IMG_4830 IMG_4817 IMG_4737

Nu har jag gått igenom alla mina trender, tror jag. Några saker känner jag mig klar och tydlig med. Här är alltså årets badrumstrender 2013

* trä (mosaik försvinner)

* små möbelenheter – para gärna ihop två likadana

* moduler

* svart och vitt – speciellt på blandare

* tekniken flyttar in i badrummet

* handduken hängs tillsammans med handfatet – inte på väggen

Men sen har jag verkligen, verkligen, verkligen försökt titta på alla badkar och handfat för att se om jag kan hitta nåt där. Man kan väl konstatera att duschkabinen är ute och istället ska man ha badkar. Men fristående eller som en del av en möbel? Vete fan…

IMG_4857

Det är klart att jag hittar jättemånga fristående badkar.

IMG_4757 IMG_4726

Men det är minst lika mycket inbyggt. Minst.

IMG_4759

Och handfat. Det är helt omöjligt att säga. Allt finns, och allt verkar vara okej. Här en variant med glasskiva ovanpå.

IMG_4807

Skulpturala (med modulsystem på väggen)

IMG_4722

På ben med bred kant.

IMG_4730

Placerade på bänkskiva

IMG_4775

(en liten kombo av olika trender)

IMG_4803

Det jag märkte var väl att om man väljer att ha som en tank på tex en träbänk så ska själva handfatet vara så tunt som möjligt.

Typ. Men allt funkar när det gäller handfat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments