Malmstens 2013

IMG_7012

Nu har jag varit på Malmstens och kollat in nästa generation trädesigner och möbelsnickare. Egentligen är det lite orättvist att jämföra t.ex. Konstfack med Malmstens. Den förra skolan har över 260 elever medan Malmstens bara har åtta, plus några gesällarbeten. Generellt har jag tyckt att Malmstens har levererat de bästa examensarbetena de senaste två, tre åren så förväntan är hög. Och hur är 2013? Helt okej. Habilt. Konstfack lyckades göra en bra utställning så konkurrensen är hög. Konstfack är nog lite bättre än Malmstens…

Första studenten jag såg var Ted Clemmedsson. En tolkning av arabisk estetik. Fin kollektion med möbler i olika storlekar och olika material. Verkligen habilt. Snyggt. Bra.

IMG_7014 IMG_7015 IMG_7018

En av de stora “snackisarna” på utställningen var bordet av Martin Eckerberg och Frida Erson. Och det är ett designprojekt i tidens anda, dvs storytelling som går i spinn. Martin och Frida har rest över tid och hittat massor av inspiration från olika platser som sen resulterat i ett bord, med nedsänkningar för minnen som en termos. Det blir ju en “one-piece” och inte en produkt. Men fint.

IMG_7019 IMG_7022

Samma duo har också gjort de här “stubbarna” som är tillyxade och sen målade.

IMG_7025

Lone Liljeström Ohlin har gjort ett annorlunda bord. Annorlunda. Jag kan inte låta bli att undra – varför så grovhugget i nedre delen av benet? Varför överhuvudtaget göra den här typen av bord? Lone förklarade att hon gillade trianglar och telefonklotter, så därför har hon gjort det här bordet…

IMG_7029

Edvin Eklunds parkettfanéer är en av mina favoriter. Självklart, uppenbart och nytt. Tänk att få köksluckor i den här tekniken – eller ett golv. Tekniskt och välarbetat.

IMG_7030 IMG_7033

Ludvig Berg och Olle K Engberg har gjort två möbler med intressant struktur som jag omedelbart gillade. Färdiga produkter. Framför allt klädskåpet.

IMG_7034 IMG_7040

Kajsa Mayrhofer har funderat kring compact living och det här med grunda skåp.

IMG_7036 IMG_7042

Anders Ekström har gjort ett högt matbord. Lite väl enkelt…

IMG_7045

Elina Wiman satte lådor på väggen med sittpuffar. Man kan så klart vrida och vända på funktionen fram och tillbaka. Väldigt samtida. Men lite för enkelt för min smak. Elina har samarbetat med en tapetserare som gjort kuddarna. Jag hade velat se att nåt mer hände med själva kuben. Kanske en list? Kanske ett mönster på sidan? Kanske nån lucka?? Den här typen av fyrkanter finns redan på marknaden, men tanken är bra…

IMG_7047 IMG_7048

Min favorit är nog den här fåtöljen som är ett gesällarbete av Karoliina Priha. Det är ett samarbete med henne och en mexikanske designer på besök.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments