Jean Paul Gaultier

IMG_8031

I fredags hamnade jag på invigningsfesten av Jean Paul Gaultier på Arkitekturmuseet, eller vad det nu heter egentligen. Jag, Viktor och Simon Lind åkte dit med en viss skepticism i magen. En stor design- och modeutställning på ett museum som kraftigt ifrågasätts… Och dessutom med en modeskapare som kanske inte känns speciellt aktuell och trovärdig (Eurovision, CocaCola, etc, etc). Och en utställning som inte alls är ny, utan snarare snurrat runt på olika modemuseer över världen. Stockholm är typ (!) visningsplats nummer femton i ordningen. Alltså gammal skåpmat i allra högsta grad…

Men shit vad fel jag hade. Oj, oj, oj… En av de bästa modeutställningarna jag har sett. Det är svårt att visa mode på museum. Det är otroligt komplext, också eftersom mode är komplext. Det handlar dels om hantverk, men också om historia, men också lika mycket om inspiration och lifestyle. Var befinner sig kreatören? I vilken kontext? På vilket sätt är han eller hon duktig, kompetent och viktig? Detta ska gestaltas i en utställning som ska tilltala akademiker – och modeintresserade på 19 år. Skitsvårt.

Utställningen om Jean Paul Gaultier på Arkitekturmuseet hanterar allt detta. Ca 115 plagg visas, och även en liten sektion med Gaultiers relation till Sverige och svenskor (mer än svenskar).

IMG_8034 IMG_8035 IMG_8041

Dockorna med kläder är omskrivna redan. Det här är en utställning som cirkulerat över världen så det har redan skrivits om skyltdockorna som har 3D-projektion.

IMG_8037

Historiska plagg som satts i ett sammanhang.

IMG_8044 IMG_8046

Catwalk-känsla

IMG_8045

Man får även komma nära för att se den fantastiska haute couturen.

IMG_8040

I utställningen finns även massor av fotografier som ju idag är en självklart del i att förmedla modekänslan.

IMG_8039

Men även skisser.

IMG_8050

Min kväll på vernissagefesten utkristalliserades i en makalös afton. Självklart var Gaultier på plats, liksom hela modemaffian, men efter ett par glas vin bjöds vi på vogue, musik och uppträdanden som alla andades “mode” och den här svårfångade känslan av konst, tillhörighet, lifestyle och exklusivitet. Fantastiskt. En av vårens absolut bästa kvällar.

IMG_8054

Kvällen avslutade med att Robyn kommer upp på scen utklädd/iklädd i Gaultier. Cool, snyggt, unikt. Så jävla bra.

IMG_8056

Två coola nattugglor? Steffeman och Bea Szenfeld.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments