Fredriksborg

IMG_8098

Måndag och bra start på arbetsveckan innan Midsommar. Ett 20tal journalister och opinionsbildare tuffade iväg från Strandkajen i Stockholm för att åka till Oxdjupet vid Värmdö. Här ligger Fredriksborg, en gammal fästning från 1700-talet som skötts av Statens Fastighetsverk och nu ska bli hotell och restaurang.

IMG_8099

Fredriksborg är tänkt att bli en skärgårdsdestination med mat och upplevelser. Man kan sitta vid vattnet och njuta av mat och dryck där, eller högre upp på kullen med riktigt kök och fine dining.

IMG_8100 IMG_8102

Den centrala punkten för Fredriksborg är själva fortet från 1700-talet som skulle skydda Stockholm mot härjande ryssar. Den runda byggnaden går under smeknamnet “smörasken”.

IMG_8107 IMG_8110 IMG_8111 IMG_8115

Smörasken är stor och rymmer massor av folk som kan besöka konstutställningar eller konserter.

IMG_8103

Stenkasernen från 1700-talet har ritats av gustavianska superarkitekten Carl Hårleman. Här har man gjort om bostäder till hotell, dvs ca elva rum.

IMG_8105

Det är alltså ett ganska litet hotell med stor trädgård. Fint och mysigt. Man är lite otydliga med vilken målgrupp man riktar in sig på och försöker nå “alla”.

IMG_8121 IMG_8122

Huset är varsamt renoverat och har en fantastisk färgsättning. De mjuka pastellerna är enormt fina i korridorer och trappor. Rummen är något anonyma med tyvärr allt för stark dragning till shabby chic.

IMG_8124 IMG_8125

Fantastiska, fantastiska tapeter. Men jag tycker att inredaren kunde ha funderat några varv till på detaljer. Var är elkontakten vid sängen för att kunna ladda mobiltelefoner? Hur ska man placera fjärrkontrollen till den rätt tråkiga tv:n? Varför så tråkiga duschrum?

IMG_8128

Fantastiska tapeter. Jag kan inte nog understryka det. Och färgerna är otroligt bra. Men hur kommer tapeten att må efter att ett stort antal människor har gnidit sina hårbottnar mot väggen (eftersom det inte finns någon sänggavel)?

IMG_8129

Som sagt, fint… men måste det vara takpanne-ljusstakar på väggen? Det känns inte 1700-tal, eller gustavianskt, eller nytt… Varför den tråkiga ljusstaken på bordet?? Varför inte kristallkronor istället för moderna trapphus-lampor??

Det platsen absolut vinner på är den fantastiska maten av Noomi Sanchez. Vi bjöds på närproducerat och långsamlagad mat.

Om du behöver en skärgårdsdestination i Stockholm så har man så klart alltid en handfull platser att besöka – Grinda, Vaxholm, Fjäderholmarna… Till Fredriksborg kan man absolut åka. Åk då dit för matens skull. Se till att äta Noomis goda lammkotletter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments