Prinsar och design

IMG_0026

Måndag och en rejäl start på säsongens designsatsningar. Hela veckan är full med designrelaterade aktiviteter och för mig börjar det med hårdkör på Sven-Harrys i Vasaparken. Rörstrand lanserar nya produkter framtagna tillsammans med Prins Carl Philip. Serien går under namnet Rörstrands Svenska Rödlista.

IMG_0068

Dagen börjar ganska tidigt. Karin och hennes team springer i huset för att se till att allt är på plats. Min roll är att vara moderator på själva pressträffen och föra en diskussion med Prinsen och andra berörda. Först frukost med Prinsen och Per Sjödell som är svensk VD på Fiskars, dvs koncernen där Rörstrand ingår. Det är många parter som träffas under en sån här dag och allt ska flyta så smidigt som möjligt. I bilden ser vi Per, Karin och representanter från Hovet.

IMG_0067

Vi samlas i självaste Sven-Harrys egen bostad på taket på konsthallen. Superfint.

IMG_0034

Åsa Lagerwall fixar och donar.

IMG_0029

“Är kaffet framme?” Många delar att ha koll på… Vem ska dra anekdoten om att Rörstrand faktiskt grundades ca 100 meter från Sven-Harrys? Det blev Per som fick göra det.

IMG_0036

De olika delarna i servisen bör vara framme… Skålar och fat under namnet Rörstrands Svenska Rödlistan. Prins Carl Philip har alltså egentligen inte designat delarna utan agerat konceptutvecklare och satt ihop ett team med kreativa människor som illustrerat och formgett. Fina skålar och fat med en tydlig svensk koppling.

IMG_0038

Kaffe och genomgång med panelen. Jag samlar alla berörda parter och så pratar vi. Jag vill stämma av att alla har sett servisen och är förberedda på den kanske svåraste frågan av alla “vilken är din favorit?”. I panelen ingår alltså Per från Rörstrand, Prinsen, Anna Lerinder som gjort formen på porslinsdelarna, Björn Cederberg från ArtDatabanken, dvs den institution som publicerar listan med hotade arter i Svenska Rödlistan – och slutligen Mats Forslund från Världsnaturfonden.

IMG_0044

Kaffe och samtal. Björn Cedergren berättar entusiastiskt en massa humlehistorier.

IMG_0039

Min favorit – mjältbräken som bara finns kvar i tre knippen på Gotland.

IMG_0042

Foto-op… En solig och trevlig Prins idag. Prins Carl Philip berättade till kaffet om hur kopplingen till Svenska Rödlistan dykt upp. Han är beskyddare för en internationell miljöorganisation och där hade man diskuterat hur man skulle kunna uppmärksamma lokala hotade arter för allmänheten. Så kom han att börja arbeta med det här projektet. Två år har det tagit. Och det har tydligen inte varit lätt att välja de fem olika arterna och sen tolka ett slags uttryck som ska passa på porslin i t.ex. en hall med bilnycklar.

IMG_0037

Prinsen går ner och kollar in utställningen som är byggd tillfälligt.

IMG_0063

Ett riktigt fotograferingstillfälle. Inte bara min mobiltelefon som åker fram och tillbaka…

IMG_0066

Och så blev det då dags för mitt riktiga jobb. En diskussion om Rörstrand, design och hotade arter. Som nån sa “vackert och viktigt”.

IMG_0051 IMG_0052 IMG_0053 IMG_0047

Klart… Phew… Klockan är straxt efter 13.00 och vi har nu pratat och pratat och pratat. Väldigt trevligt. Och konstigt. Och intimt. Och faktiskt himla roligt. Vi skrattar mycket tillsammans.

IMG_0049

Anna Lerinder passar på att dokumentera.

IMG_0056

Åsa fick med sig ett exemplar av Svenska Rödlistan med ca 4000 arter.

IMG_0069

Den obligatoriska samlingsbilden med alla samlade.

IMG_0071

Nöjda killar… 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments