Formex

IMG_0273

Höst-Formex. En miljon prylar lanseras och massor av företag visar upp sig från sin bästa sida. Jag var på mässan i tre omgångar och tittade. Här är en kavalkad av bilder på prylar och människor. Om man ska tala om trender så är det galet mycket koppar. På Instagram lanserade jag en hashtag som heter #no_more_copper. Vi trendspanare har länge talat om att koppar är på ingång och nu lanserar ALLA saker i koppar. I olika varianter. Värst var nog kuddarna och stearinljusen i kopparfärg. Vi ser också massor av bambu och bambuliknande former. Och fotoprints. Snark… Men jag är ju inte här för att gnälla. Jag är en positiv kille. Det bästa med höst-Formex var den skandinaviska/nordiska närvaron. Jag såg flera bra finska, danska och isländska företag och produkter. Det här är spännande eftersom det tidigare känts som om Sverige haft en bra ledning på design, trend och fingertoppskänsla. Nu kommer konkurrensen och det kommer tvinga oss att bli bättre. Skandinavisk design definieras inte längre av företag som Orrefors Kosta Boda eller andra designproducenter.

Mässor handlar också om möten och jag älskar att träffa folk. Den här mässan blev jag helt tagen av svenska företaget Wildlife Garden som jag länge trodde var tyskt. Och unga textila formgivarna Amanda Boierth och Matilda Ekström har gjort den bästa textilien jag sett på kanske tio år. Helt makalöst. Men vi återkommer till det.

Okej. Sammanfattningsvis. Det bästa med Formex den här gången:

1. Wildlife Garden

2. Amanda Boierth och Matilda Ekström

3. Den skandinaviska närvaron

IMG_0259

Min roll på Formex är så klart att trendspana och prata design, men också att leda juryn för Formex Formidable, mässans designpris. Det är jag, Kerstin Wickman, Dan Gordan, Matti Klenell och en representant från Formex, dvs Kajsa Falck Torlegård.

IMG_0257

Ca 20 objekt väljs varje år ut till att bli en lista med nominerade. Sen får folket rösta, och även vi i juryn får fundera ett varv till innan vi slutligen utser två vinnare i januari. Här ljusstakar av Scandinaviaform som återvinner mässingsdelar och svarar nya delar till. Fint med blandning av matt och blankt.

IMG_0363

Men som sagt, mässan fylldes av en massa koppar. Jag har inte dokumenterat så mycket av det, eftersom det är väldigt uppenbart. Bestick hos Nordahl.

IMG_0227

Koppar hos danska Menu som hade mässans mest omtalade monter och designsatsning. Våra skandinaviska grannar levererar.

IMG_0226

Mer Menu

IMG_0315

Klong är kanske Sveriges mest intressanta designföretag just nu. De vågar göra annorlunda saker. Eva Hjertberg och Eva Schildt visade mig en prototyp som de kanske lanserar om ett halvår. En låg mässingsvas med ärgad utsida. Sååååååååååå snygg och såååååå bra. Perfekt på ett bord med låga blommor så att man ser alla gäster. Eller varför inte på en fönsterbräda? Supersnyggt.

IMG_0312

Eva, Eva och Ania Pauser.

IMG_0222

I övrigt lanserade Klong bara “extensions” alltså varianter på redan existerande produkter.

IMG_0237

Mer koppar. Är det okej med pistol på en ljuslykta? Hos danska Madam Stoltz.

IMG_0299

Danska Ebb & Flow hade snygga bordsarmaturer med mässing och rökfärgat glas. Lite föööööör likt det som Andreas Engesvik och Daniel Rybakken gjort för Asplunds.

IMG_0300

Ebb & Flow

IMG_0284

Koppartryck med orientalisk inspiration hos Bonnsu.

IMG_0220

Orrefors Kosta Boda. Ja, vad ska man säga… Fint, men det här finns ju redan på typ Lagerhaus.

IMG_0267

Nygamla VD:n Magnus Andersson med min Åsa.

IMG_0319

Åsa Jungnelius med Sten

IMG_0268

Fler Vd:sar. Här Johan Linde på Sagaform.

IMG_0310

Deras salt- och pepparströare var fina.

IMG_0241

Nyfunna vänner på Wildlife Garden. Här nya fågelmatare.

IMG_0242

Wildlife Garden är väl mest kända för sina träfåglar och fågelholkar i olika stilvarianter. Man kan t.ex. köpa en holk som ser ut som ett funkishus. Man kan ana det i bakgrunden. Spännande företag. Man har ornitologer i företaget så allt är korrekt gjort bla med typ “trappa” på insidan av holken så att fågelungarna kan ta sig ut ur holken. Bra, snyggt, intressant och svenskt.

IMG_0246

Finska Mum’s har en ny kollektion med reko-produkter. Bäst tyckte jag om de här grafiska mattorna. Eko, reko och allt möjligt.

IMG_0249

Danska Oyoy hade fina kuddar.

IMG_0251 IMG_0274

Unga formgivarna bakom Mini Empire fortsätter visa bra mönster och fina produkter.

IMG_0276 image

Helt galet fint var textilierna hos Amanda Boierth och Matilda Ekström.

IMG_0281

Två tjejer som pluggar på Borås Textilhögskola och som i Malmö gör sina textilier. De väver och trycker. Galet bra. Jag blev asinspirerad och ska absolut försöka göra nåt med de här två talangerna vid nåt tillfälle.

IMG_0287

Karin Elvy hade gjort mer glas, men jag föll framför allt för hennes mönster på kuddarna. Det här grön-bruna var fint.

IMG_0293

Bambuinspiration hos Clara Lindstén och Fredrik Nilsson. Brons och sten.

IMG_0297 IMG_0298

House of Rym träffade jag på Formex förra året, och även senare i Frankfurt. Vi har hängt lite sen dess. De är från Tunisien och letar skandinaviska designer som kan göra bra design hos deras tunisiska hantverkare. Superambitiösa och trevliga. Några kanske känner igen den fina tigermattan i bakgrunden. En sån har jag skaffat till landet. 🙂

IMG_0307

Danska Kähler har fått en uppryckning och gör numera en bra lansering varje säsong. Här “adventsljusstakar”.

IMG_0308

Det går bra för våra skandinaviska vänner…

IMG_0320

Danska Whatwedo, knockade mig med sina konstiga och roliga prylar. Jag vill självklart ha en kanin med månlandskap på väggen.

IMG_0323 IMG_0324 IMG_0328

Danska Ferm Living hade också fattat behovet av att dekorera väggarna.

IMG_0329 IMG_0331

Kuddar hos Ferm Living

IMG_0335 IMG_0339 IMG_0342

Anitha Schulman lanserade sin första porslinskollektion för ett år sen och kommer nu med nytt. Fortfarande väldigt färgglatt och kul. Tatueringsinspirationen fortsätter.

IMG_0327

Jacob Bruce från Växbo Lin lanserar nu träljusstakar

IMG_0350

Lisa Posse

IMG_0354

Nytt porslin från Littlephant. Jag är väldigt svag för deras lekfulla mönsterbild.

IMG_0358

Nästan inget paisley på mässan… Så när jag såg denna kudde med fina blåa toner så blev jag faktiskt lite glad. Fint med paisley ju. Från Chhatval och Jonsson.

IMG_0359

Trä är fortfarande väldigt närvarande. Här hos Bloomingville.

IMG_0362

Rottingstolar i alla varianter…

IMG_0367 IMG_0368

Det känns som att blåa och gröna toner är på väg in. Kan kanske ha att göra med att jag väljer att se det… Jag är fortfarande övertygad om att en blå ton kommer bli Årets Färg 2014…

IMG_0379

Fint hos House Doctor

IMG_0378

Om förra året innehöll massa svarta detaljer så verkar 2013 års jul bli – grå? Färglös?

IMG_0383

Färg hos Sara Lundkvist

IMG_0427

“Dip dye”-effekten fanns också på mässan. Här hos Serax.

IMG_0380

House Doctor

IMG_0432

Bambu eller vass hos Serax. Man köper vasen med de långa stråna och sen knyter man eller klipper som man vill ha.

IMG_0428

Mer bambu/gräs hos Serax.

IMG_0422

Den enskilt roligaste produkten var nog den här krukan hos Serax. En enkel, rak kruka med tryckta kinesiska vaser. Väldigt Ai WeiWei.

IMG_0424

Älskar den blå varianten. I en tid när vi ska fylla våra hem med konstiga artefakter så borde detta vara 2014 års stora succe.

IMG_0410

En snabb titt på trädgårdsmontrarna. Så klart en massa metaller…

IMG_0405

….koppar…

IMG_0406

… och bambu

IMG_0438

Sista besöker gjordes hos Lisa Bengtsson som levererar år från år. Hon vågar göra något eget.

IMG_0436

Jag gillar hennes mönster med morfade exotiska djur. Befriande med något annorlunda på en mässa när mycket ser lika dant ut.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments