IKEA visar nyheter inför 2015

IMG_5417

Jag har ägnat större delen av måndagen i Älmhult. Idag har IKEA lanserat vad man kallar Democratic Design Day. Massor av internationella journalister fick träffas i hjärtat av IKEA. Här sitter designteam och andra.

IMG_5419 IMG_5424

Dagen handlade väldigt mycket om IKEAs syn på vad bra design är. Man menar att i en ny satsning så ska man gå från “good to better”. Man arbetar också tydligare i kollektioner vilket för formgivarna innebär större frihet att ta fram spännande produkter. Och den tredje punkten man tittar på är “people and planet positive”, vilket så klart innebär att man strävar mot bla en hållbarare utveckling.

IMG_5427

Bland alla miljörapporter och andra fina resonemang så blev jag mest intresserad av de designsamarbeten man nu gör offentligt. Ilse Crawford kommer göra en hel kollektion. Här står hon tillsammans med Sarah Fager som är en av IKEAs fasta 64 designer. Man har minst lika många frilansare. Ilse var för övrigt stolt över sitt samarbete. Bland de övriga projekten så släpptes nyhet om att man gör en kollektion med Ingegerd Råman, Olle Eksell – och Acne. Mer om Acne längre ner.

IMG_5488 IMG_5490 IMG_5491 IMG_5497

En mörk, avskalad och skandinavisk kollektion i keramik, glas – och kork. Superelegant. De svarta faten!! Allt kommer ut i butik nästa höst (!!) och då kommer även textilier och armaturer.

IMG_5425

Olle Eksells änka Ruthel var på plats för att tala om lanseringen av just Olles mönster på allt från textilier till produkter.

IMG_5446

Här en ren anteckningsbok.

IMG_5450

Störst sus i korridoren skapade nyheten om att Acne skulle göra en kollektion med IKEA. But hold your horses. Det är en ny avdelning på reklambyrån Acne som kallar sig Research & Development – och de har gjort några appar till kollektionen. Det är alltså inte modegänget som tidigare gjort allt från cyklar till alla möjliga prylar, och inte heller gänget bakom Acne Jr som redan gör barnsaker – utan det är just ett gäng som gör appar… Luften gick lite ur gänget. Alltså missförstå mig rätt. IKEA har gjort en storsatsning på lekandet. Skitbra. Det finns t.ex. utklädningskläder som både vuxna och barn kan ha. Uppenbarligen. Det finns skitsnygga spel, pussel och aktivitetsgrejer – men allt det är gjort av IKEA. Inte Acne.

IMG_5453.

Pussel i form av bollar. Coooooolt

IMG_5454

Ett skitsnyggt brädspel.

IMG_5455

Vanlig kortlek. Fiiiiint.

IMG_5456

Enkla och genialiska saker man kan ha för att leka i trädgården eller i en park. Men av IKEA. Inte Acne. De gjorde en app. Lanseras hösten 2015.

IMG_5457

En kollektion som ligger närmre i tiden handlar om det skandinaviska arvet. Designteamet bakom IKEA åkte till hantverkare i Ryssland för att inspireras. Och då kom bland annat den här snapspallen till.

Bland övriga nyheter som

IMG_5459

Eller det fina snapsskåpet.

IMG_5460 IMG_5461 IMG_5464

Och material som tenn.

IMG_5465 IMG_5467 IMG_5468

Fler skandinaviska, mörka drömmar. En ny “scandi noir”?

IMG_5439

Men det fanns så klart en hel del färg också. Här Carl Öjerstam med sitt nya förvaringsskåp för barnrum. Massa blå toner.

IMG_5479

Och gult.

IMG_5472

Stort fokus också på naturvänligare material som rotting och bambu. Svart, grått…

IMG_5473 IMG_5493 IMG_5494 IMG_5475 IMG_5486

Två sista bilderna jag vill dela med mig av. IKEA kommer göra ett nytt konstprojekt igen. Är det tredje gången man gör det? Första gången var väl när Ernst Billgren kunde köpas på IKEA. Nu gör man en ny satsning på unga konstnärer. Representant för Sverige är graffitimålaren Carolina Falkholt. Vågat.

IMG_5492

Och så lite teknisk innovation. Jag har så klart sett det förut, alltså armaturer eller laddningsstationer där du laddar genom att helt enkelt bara lägga din apparat på plattan. Inga sladdar. Nu blir det massmarknad. Perfekt till sängbordet eller i hallen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments