Showcase Dublin 2015

IMG_4890

Den här veckan är jag i Dublin för att bland annat titta på Showcase. Mässan är en samlingspunkt för irländsk design och man har ca 400 utställare som alla är från den gröna ön. 5000 besökare varav ca 1000 är influgna utomlands. Irländska design. Ja, vad ska man tro… Jag var här för två, tre år sen och besökte en nation som precis landat och långsamt vaknat till liv efter en svår lågkonjunktur. Idag mår man mycket bättre. Och den irländska designscenen finns. I mina förkunskaper så tänker jag främst på kristallmärket Waterford och irländska designern Orla Kiely.

Men 2015 är designår på Irland. Under den värsta chocken över lågkonjunktur samlade presidenten 400 ledande business-, affärs- och entreprenörpersoner för att diskutera hur Irland skulle komma ur detta. Och ett av de tydliga önskemålen var ett större fokus på design. Därav designår 2015. Allt drivs supertydligt och med tydliga mål. Designåret ska generera 2000 nya jobb. Man ska ha en tydlig genomlysning av industrin och se hur mycket pengar design genererar. Väldigt konkret. Inget fluff.

IMG_4862

Och mässan då? Jo, här finns massa fint. Så klart väldigt stort fokus på småskaligt hantverk. Roy Humphrays

IMG_4864 IMG_4869

Fin keramik av Andrew Ludick

IMG_4872 IMG_4874

Och så klart textila produkter.

IMG_4875 IMG_4876

Eller design med fokus på grafisk form.

IMG_4878

Och massor av tvålar och doftljus. Som till exempel Handmade Soap.

IMG_4880

När jag googlade irländsk design så dyker studion Superfolk upp tidigt. De har ställt ut på Stockholm Furniture Fair två gånger och pausar nu lite för att göra mindre produkter i egen regi. Väldigt 2015. Småskaligt och unikt. Jag frågade Superfolk varför designscenen på Irland inte har så många företag, och de menade att man arbetade just direkt mot beställare. Alltså om man är möbeldesigner så gör man en stol till en användare, inte 200 stycken.

IMG_4881

Men Superfolk är bra. Jag hoppas de kommer tillbaka till Stockholm. Jag jobbar på det. Kanske en utställning på Designgalleriet?

IMG_4883 IMG_4887 IMG_4889

Och i hantverkskategorin så finns så klart också en hel del glas.

IMG_4900 IMG_4901

Och på stan då? Duckar man för alla turistbutiker så finns en hel del bra. Det är inte supermycket inhemskt i storskalig produktion men man hittar Orla Kiely…

IMG_4911

Och Waterford, som här lanserar en MadMen-kollektion

IMG_4899 IMG_4915 IMG_4918

Om du besöker Dublin så finns det några butiker med relativt hög kvalitet. Article, Designist, Industry och Irish Design Shop är några.

IMG_4938 IMG_4939

Men missa inte Scout

IMG_4940

Och Cow’s Lane Designer Studio. Notera träskålen med storytelling. Alla träbitar har en förklaring och ett omhändertagande. Något träd har huggits ned men ett nytt planterats etc, etc.

IMG_4945

Och superfin keramik av Simon Hoe på Killney Arts

IMG_4922

Och så finns det så klart en spännande konstscen i Dublin. Jag kan verkligen rekommendera Irish Museum of Modern Art.

IMG_4908

Och matscenen. Herregud så mycket god mat… När jag åt fois gras på L’ecrivain så fick jag gåshud. Det var en av de tio godaste rätterna jag ätit i hela mitt liv. På bilden sitter Peter och jag och äter på hypade Pig’s Ear. Allt är så bra. Så gott. Och en tvårättersmeny kostar typ 20 euro som dyrast. Mums.

IMG_4952

Och så kan man så klart göra Temple Bar, men det är 99% turistigt. Vi drar oss mer mot Grafton Street och hänger i barerna där…

Men jag älskar nog Dublin lite. Lätt att tycka om.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments