Stockholm Design Week 2015 – de tio bästa

Årets bästa och mest intensiva vecka är slut. Tusentals intryck och hundratals möten. Kul. Det blev en bra designvecka 2015. Personligen hade jag bestämt mig för att “downsiza”. Det blev inte sjutton projekt med Trendstefan utan bara tre. Två utställningar på mässan och så klart Designgalleriet med Anna Kraitz och Gabor Palotai. Men i övrigt försökte jag dra ner på tempot och njuta mer av stunden. Och nu ska här rapporteras. Det blir tre eller fyra inlägg kring veckan. Först ut mina tio bästa, sen en slags trendredovisning och slutligen en kavalkad av människor. Kanske hinner vi med en “övrigt”. Vi får se.

Här är alltså mina tio bästa ur Stockholm Design Week.

1. Mässan

Det var inte bara jag som körde “downsize”. Det kändes som om hela Stockholm skalade ner för att fokusera på mässan. Det var inga konstiga utställningar som tidigare. Inget på Hallwylska, inga bergrum, inga Foscarini-utställningar av Luca, inget på Arkdes, inget på NK och de platser som hade aktiviteter kändes ganska “snälla”, alltså inget som provocerade eller stack ut. Offecct visade Richard Hutten, Svenskt Tenn gjorde en snäll installation (jmf med Michael Anastassiades eller när man visade Acne), Berns hängde papper i taket, Made & Merged visade dukningar. Till och med mitt eget Designgalleriet kan absolut anklagas för att vara snäll. Bra, men snällt.

Istället har den stora insatsen och de största intrycken kommit från själva mässan. Och jag är den förste att krypa till korset och säga att jag var väldigt skeptisk till den nya uppdelningen som gjorts mellan hallar, företag och grejer. Väldigt skeptisk. Men shit vad bra det blev. Ljust, luftigt, fokus på möten och att titta på intressanta nyheter. Visst präglas själva mässan också av “downsize” där företag som t.ex. Asplund snarare fokuserar på att fylla 25 år än att göra nya produkter. Men det är ju bra.

Min första-plats och designveckans bästa är alltså själva mässan. Det trodde jag nog aldrig att jag skulle säga. Men shit vad bra det var.

2. Zanat på Auktionsverket

IMG_6197 IMG_6210

Projektet med Monica Förster, Harri Koskinen, Gert Wingårdh och en bosnisk hantverksfabrik. Det har redan skrivits spaltmeter om projektet och shit vad fint. Väldigt fin upplevelse. Befriande okommersiell och trendfritt. Ja, frågan är ju om dessa produkter kommer ut i butik… Men oavsett så är detta min tvåa. Den näst bästa upplevelsen under designveckan.

3. David Ericsson för Gärsnäs

IMG_6238

En klassisk stol som passar detta år av “downsize”. Gott hantverk och material som åldras. David har vidareutvecklat sina resonemang med fina knäppningar i ryggen. Om det är en stol jag vill ha i år så är det denna.

4. Bouroullec för Artek

IMG_5712

En hel serie med bord, skrivbord, hyllor etc där konstruktionen blir som typografi. Superfint och roligt.

5. Jasper Morrison för Offecct

IMG_5743

Enkelt, typiskt Morrison och snygg. Igen, de typografiska inslagen återkommer. Det är som om stolen nästan är en egen bokstav. Hörde i gångarna på mössan att stolen kanske var lite väl lik Morrisons tidigare arbeten, att det innehöll för lite nytt, men det passar ju detta år av “downsizing”.

IMG_5757

Mässan fylldes av små, små bord. Urbaniseringen gör att alla stora skrytbord får stryka på foten. Det här bordet var nästan finast, men det får ingen egen kategori eftersom det är många som vill in på topp-tio-listan. Michael Sodeau har ritat det för Offecct.

6. StokkeAustad för Tonning & Stryn

IMG_6031

Norrmännen och danskarna var väl representerade på mässan. Massor av nya små danska företag, men min favorit är ändå detta lilla soffbord (som också finns i högre variant) av StokkeAustad. Enkelt och genialt.

7. Boris Design för Greenworks

IMG_6063

Mässans mest instagrammade produkt, kanske. Nordic Green Design är företaget som gör växtlösningar och nu tar fram rena nya produkter som “tavlan” av mossa som renar luft, eller den här spegeln med massor av gröna växter. Designad av Boris Design för Greenworks.

8. Barber Osgerby för Saikai Toki

IMG_6044

Porslinslampa med otroligt fin form och härligt ljus.

9. Gunnar Asplund för Blond

IMG_6084

Äntligen börjar det komma ut lite relanseringar av Sveriges kanske mest kända arkitekt. Blond har grävt i arkiven och tagit fram några nya armaturer och min självklara favorit är denna bordslampa.

10. Mia Cullin

IMG_6114

Även om växtspegeln är mycket instagrammad så är det ingenting i jämförelse med Mia Cullins fantastiska bänk eller bord. Otroligt fint hantverk och härlig tanke. Jag väntar bara på att någon producent tar upp denna. Tänk att byta ut en läderring mot en orange ring så har du genast en “hermés-bänk”. Så otroligt välgjord.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments