Igår hade vi vernissage på Designgalleriets sista utställning för säsongen. Vårterminens bästa?? Formgivaren är Julia Gamborg Nielsen och en sjusärdeles bra och egen designer. Jag såg hennes saker på Malmstens examensutställning för kanske fyra, fem år sen och blev helt tagen. Det enklaste sättet att beskriva henne är väl att säga att hon gör Haute Couture men för möbler. Speciellt, hantverksbaserat och väldigt, väldigt bra. Julia är en klurig person som tänker otroligt mycket. Det kan vara materialet som är viktigt, eller en fråga. Oavsett så lämnas man inte oberörd. Det är Julia i mitten i trion och sen med kompisarna Lotta och Josefin. Julia och jag träffades på en bar för ganska exakt ett år sen och då började vi prata om det här med utställning. Ett år. Det är ganska typiskt för utställningar här på Designgalleriet. Det är lite snack, några kreativa möten och så bollas det en hel del fram och tillbaka – och så blir det vernissage. Jag är väldigt stolt över att få visa den här utställningen med Julias saker.
En stol som tagits fram till utställningen är den här vildsvinsfåtöljen. Här har Julia velat få oss att tänka på hur vi liksom förbrukar djuret. Vi äter vildsvin på finrestaurang, men borde vi inte också göra nåt med resten av djuret. Här finns också en medvetande-tanke. Våra trädgårdar invaderas av vildsvin som skjuts av, men det finns ju också pengar i detta. Jaktlicenser, viltvårdare, etc. Helt plötsligt vill man inte skjuta av hela vildsvinsstammen för då förlorar men en ekonomi… Massa tankar.
Julia arbetar mycket i färskträ som i de här bokstöden och ljusstakarna.
Ett av Julias examensprojekt. Det finns några äldre produkter som en del nya i utställningen.
Hela utställningen är fylld av natur som Julia flyttat in. Tanken är att de här buskarna ska få vissna under utställningen som en påminnelse om allts förgänglighet.
Alltså – kolla hantverket. Jag går i spagat.
Också en ny stol. Här har Julia bearbetat stommen och gjort den till “sin”.
De här stolarna är också superspeciella. Mycket materialfunderingar. Julia åkte runt i Sverige och såg en massa strutsfarmar. Tydligen finns det ca 30 strutsfarmar i Sverige. Köttet äts men ingen tar han om skinnet. Så Julia fick Tärnsjö garveri att göra det första svenska strutsskinnet. De mörka detaljerna i stolen är också för övrigt laxskinn som garvats och tagits fram på Island.
Liten beagle på vernissage…