Ja, visst är det coolt. Den fransiga kanten på handduken är helt fantastiskt och ger verkligen produkten en identitet. Och den här beiga, avskalade produkten blir en tydlig produkt över den kanske största trenden på mässan. Det gäller att göra produkter som håller länge. Hållbarheten diskuteras nästan mest utifrån perspektivet att allt ska hålla länge. Hålla för ögats slitage. Men alltså – brunt, beige, avskalat, gärna skandinaviskt – ingenting får sticka ut för mycket. Det snackades mycket i korridorerna om att hållbarhet och hantverk var i fokus men jag ser inte någon större ökning av det. Det är ungefär samma företag som tidigare. Varken fler eller färre. Däremot finns en dragning till att göra just tidlösa produkter som ska kännas som att man kan ha dem i evigheter.
Månses Design med en ny servis. Det syns inte så tydligt på bilden men skålen/fatet är gigantiskt. Jag har väl stora händer… Och visst andas produkterna en skandinavisk-japansk form. Det är absolut något som man ser. Enkelt, avskalat, japanskt-skandinaviskt.
Nytt sushiset från Georg Jensen.
Eller studenten som jag valde för studentutställningen – Göta Petter (Petter Olsson från Steneby) med servis för Franzen.
Kristina Starks serveringssett. Enkelt och avskalat.
Sista exemplet på skandinavisk-japansk inspiration. Cooee har tagit fram en keramisk serie med bland annat det här superenkla klotet i matt svart. Finns i en designbutik nära dig…
Nog med det japanska. Det finns så klart också en flört med det skandinavisk-orientaliska, som här hos Chhatwal Jonsson.
Classic Collection.
House of Rym
Det är som att vi inte kan få nog av det sköna skandinaviska som här hos Citronelles agenturer.
Eller friluftskänslan Kardelen.
Fickplunta? Nej, den är för vaser. Men i skinn. Hos Au Maison.
Den enkla skandinaviska dukningen med enkla färgade glas från vårvinterns palette. Hos House Doctor.