Årets bästa design 2015

bild

Nu, den 30 december, så har jag summerat mitt designår 2015. Allt finns så klart i nyhetsbrevet Det nya svarta som går ut en gång i månaden. Det här är väl sjunde eller åttonde gången som jag gör den här summeringen. Svårt att hålla koll på hur många gånger detta gjorts. Men det är en lista med nominerade som går ut  idag och om en månad blir det en summering med det bästa av det bästa. Hela nyhetsbrevet kan du hitta här. Och om man vill ha det varje månad i sin inkorg så mejlar man på detnyasvarta@trendstefan.se

Men här är mina nominerade för 2015:

Årets designer
Carina Seth Andersson
Ett bra år för Carina. Hennes arbete med Skruf bär frukt med flera fina produkter. Samtidigt gör hon textilier och vaser för Marimekko och Svenskt Tenn, och planerar för att göra Nationalmuseums restaurang tillsammans med A New Layer-gängetMonica Förster
Det är ju ingen överraskning att jag alltid har gillat Monica. Hon har blivit utsedd till Årets designer här tidigare. Och i år måste jag ha med henne igen. Det har varit fina grejer för Fogia, Erik Jörgensen och egna projekt i Milano. Och så klart Zanat. Jag älskar det projektet.

Claesson Koivisto Rune
Jag har nog aldrig sett Eero så uppspelt som när han visade Inde/Jacobs Gallery i Marfa under designveckan i New York. Fin byggnad med flera produkter som kommer lanseras allt eftersom, som t.ex. skinnmattan för Ogeborg. Det är också det här året man lanserade sin egen kollektion under namnet Smaller Objects.

Årets möbeldesign
Zanat och Monica Förster
Kanske det bästa som hänt i Sverige på många, många år. Monica har hjälpt ett bosniskt hantverksföretag in i samtiden utan att de tappat arv eller autenticitet. Så sjukt fint.

Jenny Nordberg
Det finns något provocerande över Nordbergs design när hon undersöker designvärlden. Kan man göra hantverk och form på kostnadseffektiv tid? Relevanta frågor.

David Ericsson, Gärsnäs
Om det finns en produkt jag vill ha från det här året så är det makalösa träformgivaren David Ericsson och hans stol Madonna för Gärsnäs. Makalöst. Precis som popdrottningen Madonna.

Årets grafiska form
Sara Andreasson
HDK-studenten som tagit världen med storm. Uppmärksammad av tidningar som Wallpaper, New York Times, Wired mfl. Älskar självförtroendet i bilderna.

Emma Fällman
Det känns som att Emma alltid funnits. Det finns en självklarhet i hennes formspråk, som att man alltid velat ha dem omkring sig. Fågelskelett och starka tigrar. Svenskt och osvenskt på många sätt. Hon har egentligen bara varit verksam i ett år med sina produkter – tänk hur stor hon kommer kunna bli om ett par år.

Ylva Skarp
Vår varma dalkulla med romantiska handmålade motiv. Professionell och ändå extremt mjuk mönsterbild. Jag känner flera som identifierar sig som “ylva skarp-kille” på samma sätt som vi för tio år sen sa “filippa k-kille”.

Årets konsthantverk
Hilda Hellström
Hildas verk såg jag i New York första gången. Var det 2013 eller 2014? Och varje gång jag sätter min fot på Manhattan så känns det som att hon har en utställning där. Eller i London. En internationell konsthantverksstjärna helt enkelt.

Simon Hasan
Jag gör en “Daniel Rybakken” och adopterar Hasan. Han är väldigt brittisk men gift men en svenska och tillbringar ganska mycket tid i Sverige. Och jag älskar honom. Så sjukt bra. Han tittar både bakåt och framåt i sitt hantverk med glas och skinn. Otroligt spännande kille. Och lite svensk…

Torbjörn Vejvi
En av de absolut största snackisarna från designveckan i New York var svenska Vejvi som är baserad i Kalifornien. Han gjorde poetiska och vackra armaturer som fick kritikerkåren att gå i spagat. Fint.

Årets raket
Thomas Lissert
Lissert gick ut Beckmans i våras och fick som examenspresent två utställningar att göra under hösten. En på Svenskt Tenn och en hos oss på Designgalleriet. Däremellan har han hunnit ställa ut på Formex och skaffa studio.

Markus Johansson
Markus har varit med ett tag men förtjänar ändå att vara med här. Han levererar och levererar och lyckas ändå hitta ett nytt och unikt formspråk. En av få svenskar som ställde ut i Milano på Salone Satellite och visade en fantastisk stol.

Emelie Thornadtsson
Konstfacksstudenten som nästan fick Internet att explodera med sin grafiska keramik. En nyfiken approach till konsthantverk och sociala medier.

Årets designföretag
Klong
Företaget har stått på prispallen förr. I år har man en stark kollektion bakom sig med unga Viktor likväl som etablerade Broberg Ridderstråle. Snyggt, skandinaviskt och internationellt.

IKEA
Det har varit ett bra IKEA-år med allt från härbärgen till lampor med trådlös laddning. Och så får vi inte glömma Sinnerlig av Ilse Crawford.

Tingest
Alexander Lerviks projekt med egen produktion är spännande att följa. Egna designade objekt och vänner från branschen. Vad händer när en formgivare blir producent? Uppenbarligen gör man årets snyggaste katalog enligt Svenska Publishingpriset.

Årets ”utmanare”
Nationalmuseum
Berndt Arell har nu suttit som chef för Nationalmuseum sen 2012 och nu märks arbetet. Den nya platsen Nationalmuseum Design invigdes under designveckan i Stockholm i år och man lyckas kombinera samtid med dåtid på ett pedagogiskt och bra sätt. Arell har tillsatt aktuella och intressanta A New Layer att göra restaurangen för nya Nationalmuseum. Samtidigt planeras flera aktiviteter som att 2018 invigs nya Nationalmuseum Norr. Listan kan göras lång. Just nu älskar vi Nationalmuseum.

Cay Bond
I en tid när gränser för sponsrat innehåll diskuteras så är det befriande att Cay Bond vågar/orkar skriva en krönika utifrån ett kritiskt perspektiv.

Vi gör vad vi kan och Maria Soxbo
Gänget bakom Vi gör vad vi kan fångade det som majoriteten av oss kände under sommarens flyktingkatastrofer. Vad kan man göra? Något kan man. Enkelt, transparent och lätt att tycka om. Soxbo är inte ensam bakom projektet utan på hemsidan finns 15 namn, men jag som följer Maria i sociala medier ser hur hon använder sina små enkla medel att driva opinion för att få oss att engagera oss mer och bli lite bättre pålästa. Det gillar jag.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments