Heimtextil 2016

 

Jag har varit på Heimtextil som är en av världens största mässor för textil och tapet. För mig som trendspanare är den superviktig. Här får jag mina funderingar bekräftade och hittar frön till trenderna för 2017. Företagen som ställer ut här har saker som man räknar med kommer ut i butik hösten 2016. Och mässan var bra. Jag hade otroligt gått om tid så jag fick strosa och fundera. En notering är det här med färger. Jag har sett massor av rött tidigare, men faktiskt inte så mycket på mässan som jag trodde. Visst finns rött, men inte i något överflöd.

 

Symmetriska mönster finns absolut med men inte i så stor utsträckning som jag kanske trodde. Detta är en tapet.

 

Sen älskar jag att fundera på saker som saknas. Det är svårt. Men jag gör så. Jag brukar gå ett varv och sen fundera “vad är det som är borta från tidigare år?”. Och humor är borta. Inga sådana där roliga kuddar med “hug me” eller nåt. De digitala fotoprintsen känns också passé, och framför allt alla amerikanska (såg en brittisk) flaggor. Jag har under min presentation på Stora Trenddagen talat om att vi vill fjärma oss USA och detta kan vara ett tecken. Inte en amerikansk flagga på hela mässan.

Men mina trender som jag sett då? Jag tänker kategorisera de som följer:

1. Detaljer

2. Hedonism

3. Metallic

4. 80-talsrosa och grått

5. Strikt grafiskt

6. Väv

Håll i hatten. Här kommer lite bilder och exempel. Vi börjar med nummer ett.

1. Detaljer

 

“God is in the details” heter det på ett engelskt ordspråk (man kan säga “devil is in the details” också) och en iakttagelse är alla dessa diskreta detaljer. Kan vara en broderad kant eller en läderdetalj. Enkla färger och mönster men där exklusiviteten ligger i detaljer.

 

 

 

 

 

 

Inte lika vanligt på tapeter men så klart även bitvis här också. Här en papperstapet där man sytt fast små lappar.

2. Hedonism

 

Min favorittrend för 2016. Ja, hedonismen syns supertydligt. Bort med allt småpastelligt och snällt och in med saker som tar plats och skapar identitet. Några  gemensamma estetiska uttryck är att det är en mörkpastellig botten. Eller ska man kalla den mättat, gråaktig? Anyway, en botten som går i grått, beige, djupt grönt, gråblått etc. Och så massor av STORA blommor. Inget för den blyge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I den hedonistiska trenden kan vi också slänga in malakit-mönstret

 

 

Och fjädrar.

 

3. Metallic

 

Förra året talade jag om “shimmer shammer” och nu skimrar det rejält. Textilierna har blanka ytor. Inte nödvändigtvis så att det är en massa guld och koppar, men det blänker. Överallt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En av de stora nyheterna var tapeten som var gjord direkt med guld…

4. Rosa-grått

 

Svårt att fota färgkombinationen rosa och grått – men om det är en stor färgtrend för 2016-2017 så är det kombinationen av rosa och grått. Det känns otroligt mycket 80-tal. Det är så klart beroende på hur man gör sina färgkombinationer men oavsett vad du lägger till så ska rosa och grått vara med som bas. Astråkigt…

 

 

 

 

 

 

 

Man kan som sagt piffa till det och addera andra färger också.

 

 

 

5. Strikt grafiskt

 

Att svart och vitt är här som en stor trend är helt tydligt. Flera montrar på Heimtextil kunde vara så här grafiska.

 

 

 

 

 

Men framför allt så blir allt mer och mer rakt. Strikt, liksom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Väv

 

Textilier och tapeter med vävstruktur var superstort på mässan. Det ska synas i strukturen att textilen eller tapeten är vävd.

 

 

Ganska ofta i en grå, beige färgskala, men inte bara.

 

 

 

 

Så klart med etniska inslag, men inte nödvändigtvis.

 

 

Symmetriska mönster

 

Och över huvudtaget känslan av arbetade textilier.

 

 

Och massor av strukturtapeter. Eller vävtapeter, kanske man säger

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments