Designing my religion

IMG_2939

Det här blir ett långt inlägg. Jag har gjort en utställning om design och religion och nu måste man ha tungan rätt i mun när jag försöker förklara vad jag gjort.

Jag har alltså arbetat i två, två och ett halvt år och letat efter design som har med religionsutövande att göra. Att curera egna utställningar är något som jag gör med jämna mellanrum. Jag har gjort en utställning om sex och design, samt en om begreppet svensk design där jag bjudit in formgivare som arbetar i Sverige men inte har svenskklingande namn.

Syftet med att göra en utställning om religion och design är för att vi ska kunna intressera oss, förstå och bil nyfikna på varandras religionsutövande. Förhoppningsvis kan man få upp ögonen för andra personers religion och tradition. Förstå varandra lite bättre.

Avgränsningen i utställningen är att jag bara tittat på de tre världsreligionerna kristendom, judendom och islam. Jag vet att det händer saker inom samiskt religiöst utförande och i flera religioner i Japan. Men detta är avgränsningen.

Jag har också valt att titta på objekt, dvs design. Musik har moderniserats i bla frikyrkorna, men det har jag valt att inte ta med.

Jag har alltså valt att framför allt titta på nya designade objekt som är en del i religionsutövandet. Jag har inte tittat på roliga påvestatyetter som vinkar eller smycken med religiösa symboler. Jag har också valt bort att titta på saker som får en enkel estetisk förändring, som t.ex. olika utföranden av kippa eller menorah. Innehållet är alltså nya objekt som förändrar religionsutövandet och där design är en del av detta.

Jag har också tittat på objekt som behandlar sin religion med respekt. Inte rolighetsprylar och kitsch.

Vad jag vet så har det tidigare vara gjorts två utställningar tidigare med det här ämnet. Stockholms Kulturhus gjorde en utställning som hette Gud har 99 namn, och i höstas gjordes en utställning i Malmö på ämnet men i båda utställningarna har främst konst varit i fokus. Detta är den första utställningen med design och religion, mig veterligen .

IMG_2954

Utställningens första objekt är enkelt och tydligt. Svenska Silva gjorde för ett par år sen en kompass som visat mot Mecka. Fem gånger om dagen ska muslimer be mot Mecka och denna designade produkt gör bönen enklare.

IMG_2970

Israeliska Yaacov Goldberg har gjort dessa kippa-hållare med flera funktioner. Jag har som sagt valt att försöka titta på nya objekt med viss funktionshöjd och detta är kanske på gränsen till att vara okej. Däremot är det en bra produkt. Klart man vill ha ett “trolley coin” till hands. Jag har som sagt valt bort att titta på olika utföranden av kippa, eftersom det tillför alldeles för litet. Jag tänkte länge att jag skulle ta med den hårbeklädda kippan som cirkulerade i media för nåt år sen. Praktiserande judiska killar och män ska ju ha sin kippa på i det offentliga rummet och med tanke på den antisemitism som finns så leder detta till att de judiska männen blir igenkända och utsatta för trakasserier. Den hårbeklädda kippan skulle därför kunna vara ett verktyg för judar att kunna ha sin traditionella beklädnad men ändå smälta in.

Problemet är att den hårbeklädda kippan ser ut som en fejk-toupé.

IMG_2964

Mer funktion. Den här digitala räknaren ersätter radbandet. Den är liten och sitter som på två fingrar, inte runt handleden. Muslimer ska be fem gånger om dagen och efter varje bön ska man säga guds namn 99 gånger. Och hur håller man koll? Jo med den här räknaren.

IMG_2958 IMG_2957

Inom kristendomen finns nattvarden. Tillsammans med andra ska man dela brödet och vinet. Men vill man idag dela kalk med personer som kanske har förkylningar och herpes? Nu finns engångskalkar. Kommer från USA och egentligen vill jag ha settet med engångskalk som innehöll vin – och där själva locket fungerade som oblat. Perfekt litet resekit.

IMG_2959

Nagellack som är halal. Som vi alla vet så ber muslimer fem gånger om dagen och inför bön ska vi göra oss rena för gud och därmed tvätta händerna. Men om man har nagellack så är ju inte hela handen tvättat… Men nu finns det ett nagellack som släpper igenom vatten. Man kan alltså ha fina naglar och vara helt ren.

IMG_2949

I kyrkan har vi söndagsskola och visst har man pedagogiska redskap för små muslimer och små judar. Inom islam är det vanligt att man ska kunna stycken ur Koranen utantill (på samma sätt som vi tidigare förväntades kunna delar ut Bibeln utantill), och Learning Roots från Storbritannien har tagit fram ett pedagogiskt verktyg för barn att lära sig verser utantill.

IMG_2960 IMG_2962

Som sagt, inom alla religioner vill man utbilda och lära barnen hur religionen fungerar. Här ett judiskt exempel i form av en serietidning med Menorah Man och Kipa Kid.

IMG_2951

Vi såg nyss en digital räknare som används av muslimer men det finns även motsvarande elektroniska radband inom kristendom. I kyrkan kan man också behöva räkna böner (tex som botgöring) men om jag förstod instruktionen på förpackningen rätt så kan man ställa in apparaten så att den läser upp rätt böner för olika dagar som påminnelse.

IMG_2952 IMG_2955

I utställningen har jag också valt att ha med några av alla dessa kosher-prylar som finns. Inom judendom är det viktigt att inte blanda ingredienser hursomhelst. Och i Sverige har vi en lång tradition av att dela upp mat enligt kosher. Till och med Gustavsberg har gjort en kosher-servis i början på 1900-talet, om jag inte minns fel. Men ofta har man vanliga, generiska designade matprylar i köket – men i olika färg. Däremot finns som till vänster ett metallhänge som man kan ha på kastrullen så att man inte kokar fel ingrediens i fel kastrull.

IMG_2972

I utställningen har vi också med Casual Priest, en svensk klädesdesigner som gör kläder till kvinnliga präster. Man ska inte glömma att detta är ganska nytt. Kvinnliga präster har vara funnits i lite drygt 50 år och de har fått ha på sig herrkläder. Idag finns trikåkläder som passar kroppen, ämbetet och den moderna kvinnan. Unikt i världen. Och kvinnliga präster blev godkänt i Storbritannien på 90-talet och och är ännu inte tillåtet i stora delar av världen.

IMG_2973 IMG_2944

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments