Designletters gör nytt med Arne Jacobsen

23

Jag har varit i Köpenhamn idag. Danska Design Letters har samlat europeisk press för deras stora nysatsning. Man har fått tillstånd att rota i arkiven för Arne Jacobsen och hittat nya mönster, men även nya produkter.

11

Lunch serverades högst upp i SAS Royal som kan räknas som världens första designhotell och här har Arne Jacobsen designat allt från handtag till möbler. Svanen och Ägget är så klart ritade för det här hotellet.

1

Och i en av sviterna finns allt i original.

21

Anyway – lunch var det.

9

På bordet ligger ett symmetriskt mönster som återkommer på böcker – men också textilier. Om jag minns rätt så var detta från början ett mönster för mattor.

4

Funkar också som pläd.

2

Äggformade vaser togs fram till hotellet. Det var meningen att de skulle ha ganska liten öppning för att kunna hantera solitära blommor på alla cafébord i entrén. Och så håller de för klumpiga gäster. De är gjorda i metall. Färgerna är lindblomsgrönt och svart. Samma som väggfärgen i originalsviten.

3  5 6           image-1

Men det mest häpnadsväckande är ändå Jacobsens blommiga mönster. Inspirerad av vitsippan – och designad i Sverige. Under delar av 40-talet levde Arne Jacobsen i exil i Sverige och då gjorde han bland annat det här mönstret tillsammans med den tjej han dejtade som arbetade som textildesigner. image-2 image-3

Än så länge kommer mönstret bara i den här färgkonstellationen.

imageDesign Letters kommer så klart med flera saker med de klassiska Arne Jacobsen-typsnitten.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments