Rörstrand 290 år på Rörstrandsgatan

Häromveckan fick jag förmånen att vara värd för porslinsmärket Rörstrands 290 årsjubileum. Allt tog plats där varumärket föddes 1726 dvs Rörstrandsområdet i Stockholm. Det blev en dag med ballonger, tårta och prominenta gäster.

Sprout Foto Sprout Foto Sprout Foto Sprout Foto

Under nästan en hel dag fick jag intervjua och prata.

Sprout Foto

Inger Nordström från Rörstrands museum och Eva Tiedman från Rörstrand fick prata om bakgrunden och var man är idag. Eva berättade med stolthet om hur man låtit svenska folket rösta fram sin bästa servis och det blev Eden som lanserades för några månader sen. Inger berättade så klart var man hittade på i Lidköping där museet ligger.

Sprout Foto

Och så obligatorisk tårta. 🙂

Sprout Foto Sprout Foto

Antikexperten Li Pamp berättade mer om historia, bland annat om skillnader mellan fajans och porslin.

Sprout Foto

Vi stod mitt på Rörstrandsgatan och där finns ju Rörstrands slott. Christian Holmgren är vd där och fick berätta om slottets historia och hur de skulle fira porslinet.

Sprout Foto

Och så fick jag ju intervjua och samtala med fantastiska Katarina Brieditis som gjort fyra, fem serviser för Rörstrand. Det beror så klart lite på om man räkna glöggmuggar som egen servis etc. Men vi talade om hur svårt det är att arbeta med mönster på porslin och i synnerhet en så klassisk servis som Swedish Grace.

Sprout Foto

 

Dagen avslutades med att den tidigare Årets Kocken Klas Lindberg berättade om sin nya restaurang Portal som öppnar till hösten i Rörstrandsområdet. Han pratade mat och resonerade hur maten ska exponeras på porslin.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments