Seoul, del ett

Jag har fått skäll från Tapet-Martin för att jag lägger ut för många bilder i mina inlägg. När jag åker på en mässa ska jag försöka göra oftare inlägg, men färre. Jag ska försöka. Här kommer ett första inlägg om Seoul i Sydkorea som jag besökte för första gången. Jag vill så klart kolla den koreanska huvudstaden och se var den står 2016. Enligt rykte ska den ha några av världens coolaste butiker, spännande mat och en helt unik syn på skönhet.

IMG_7516 IMG_7284 IMG_7264   IMG_7308  IMG_7518 IMG_7522

Jag har varit på middag med skaparen av Wallpaper och Monocle, dvs Tyler Brulë, en gång. Jag upplevde honom rätt snobbig, arrogant och ytlig. Han berättade för mig att han älskade Seoul. Jag tror att det är Tylers fel att jag inte kommit iväg till Seoul tidigare. Om en sån tönt gillar Seoul så kan det ju inte vara bra…

Men efter sex dagar i huvudstaden så kan jag inte mer än hålla med Tyler. Jag älskar Seoul. Jag har letat efter beskrivande ord för hur jag upplever staden. Det är som en kombination av Milano och Istanbul. Vansinnigt snygga människor i eleganta kläder men med galet sammelsurium av liv bakom huvudgatorna. Det här är en stad man skrattar i. Folk skrattar på gatorna, på restaurangerna och tar på varandra. Här finns ingen distanserad snobbism – precis som i Milano och Istanbul. Seoul är absolut en av mina tio favoritstäder i världen (Lissabon, Istanbul, Chicago är fortfarande kvar).

Bilderna ovan är ett slags kollage av modern arkitektur i Seoul. Och det är mycket husen som gör staden. Det är massor av olika sorters konstiga och fantastiska byggnader. Överallt. Och det tar en dag att vänja sig vid att behöva blicka uppåt. Det är ju också så att (precis som i t.ex. Tokyo) så sker du det offentliga livet på två, tre våningar. Bottenvåningen kan vara ett kontor, våning ett en restaurang och våning tre en cool konceptbutik.

IMG_7208

Som sagt – ska försöka hålla inlägget kort. Idag en introduktion och lite design. Imorgon mer mat och mer stad. Typ.

Seoul är backigt. Många backar blir som egna kvarter. Här finns Halal Hill, Homo Hill, etc och jag är säker på att området där vi bodde förmodligen snart kommer få smeknamnet Hipster Hill. För dig som kan lite om Seoul så är detta alltså området i Itaewon runt Comme des Garcons och Samsung Museum. Här ligger kaffebarerna och konceptbutikerna rygg mot rygg. Märke bredvid märke. Bild ovan från MO Jain Song som ligger bredvid minst lika coola Beaker Store.

IMG_7617

Beaker store. Här blandas mode, skönhet, kaffe, prylar och söta hembakade munkar. Och massor av återbrukat.

IMG_7629

Mitt emot ligger tre våningar med en del japanska märken och lokal design.

IMG_7631

Bland annat fantastiska D&Department (ursprungligen japanskt).

IMG_7628

Deras återbruksprojekt och syn på hållbarhet är helt fantastiskt.

IMG_7296

Drottningen av konceptbutiker är Queen Mama Market som ligger i Gangnam.

IMG_7298

Här dricker man exklusivt te, köper dyrt hantverk, handlar redskap till sina växter och en och annan bok. Så mycket hipster att det nästan gör ont. Och jag älskar det.

IMG_7302 IMG_7304 IMG_7307 IMG_7491

Men de bästa konceptbutikerna snubblar man över. Det finns lite guider och kartor men det är otroligt svårnavigerat. Så vik av från de stora gatorna och håll ögonen öppna. Här är kaffe, mode och designbutiken Bonanza.

IMG_7492Så klart en del Hay, men också massor av lokal design.

IMG_7503

IMG_7479Det finns en hel del kedjor så klart att besöka i Seoul, men det är på bakgatorna och typ en trappa upp man hittar allt kul. Här supervaruhuset Lotte.

IMG_7365

Det finns lite designinstitutioner i Seoul, men inget fick min puls att rusa. Jag gillade verkligen Samsummuseets konsthistoriska del som bland gick igenom den klassiska koreanska traditionen med celadon.

Och så avslutar vi det här första kapitlet med lite söt och gullig koreansk design. Ja, det finns absolut en hel del av den asiatiska gullighets-kulturen. Kawaii, säger man ju på japanska.

Och personligen då? Jag köpte inga klädesplagg själv. Peter köpte en jacka och en halsduk. Skitsnyggt. Jag köpte lite gulliga saker, och en del japansk (!) design som jag tar hem. Jag hade hoppats hitta mer traditionell koreanskt konsthantverk. Men man måste ju inte köpa saker hela tiden – eller hur? Jag älskade att att bara gå runt i alla dessa kvarter och titta på dessa otroligt snygga människor, rolig arkitektur och snubbla in på tuffa konceptbutiker.

IMG_7452 IMG_7448  IMG_7181
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nini Tjäder
7 years ago

Jag gillar dina inlägg med mycket bilder. Det är väl det som är vitsen lite när man ska visa saker, dvs att det finns mycket bilder.