Seoul, del två

Igår talade vi lite om design och om Seoul som stad. Idag ska vi fortsätta med mat och den lifestyle som ligger runt mat och ätande.

IMG_7198

Det märks att mat är status även i Seoul. Precis som i LA, London eller i Stockholm. Det handlar om att äta på rätt ställe.

IMG_7366 IMG_7390 IMG_7402

Precis som i vilken världsstad som helst så är det kö ut på gatan på “rätt” ställe. Det finns nog en restaurang i nästan varje hus i Seoul, men ändå måste man köa för att få rätt nudlar eller rätt hamburgare.

IMG_7415

Men det coolaste man kan göra i Seoul är inte att äta utan att dricka kaffe. Överallt såg man dessa coola kaffeställen. Och om det inte var en kafferestaurang med designhörna, så var det en designbutik med kaffehörna. Kaffe, kaffe, kaffe.

IMG_7397 IMG_7378

Snygga Coffee Lab med industriell känsla.

IMG_7416

Anthracite i det jag vill kalla Hipster Hill.

IMG_7514

No Stress Cafe i Gangnam.

IMG_7676

Jag nämnde alla dessa kullar i Seoul och det finns så klart en Dine Hill. Vi käkade bland annat på tvåstjärniga restaurangen Kwon Sook Soo. Notera att det kan vara svårt att boka bord så gå via hotellet. Lunchpaket för typ 600 kronor och alkoholpaket för 400 kronor.

IMG_7269

I samma kvarter ligger också stans kanske mest kända restaurang Jungsik. Den första restaurangen fokuserade på förfinande av klassisk koreansk mat och den andra mer på fusion mellan andra kök.

IMG_7657

En internationell trend som verkligen börjar synas i Seoul är intresset för grönsaker och det vegetariska. Här på Jungsik fick man välja vilka detaljer man ville ha till sina matrullar.

IMG_7658 IMG_7391

Men överhuvudtaget i staden märktes att många nyöppnade ställen hade tydligt grönsaksfokus.

IMG_7395

Burgarstället Too Much Information serverar två sorters burgare – men båda är gjorda på svamp.

IMG_7446

Och på tal om grönsaker… Missa inte att äta massor av kimchi. Tydligen fanns tacos med kimchi. Låter lite läskigt. Och för den riktigt intresserade så finns ju kimchi-museet.

IMG_7677

Det finns så klart massor av inspiration av de andra asiatiska köken. Här vietnamesisk pho. Och vi käkade japanska ramen-nudlar. Men mat är faktiskt rätt dyrt i Seoul. Du som varit i Bangkok och ätit femrätters för 70 svenska kronor, kommer bli förvånad över att prisnivån är ganska precis som i Sverige. Räkna med 200 kronor för en varmrätt på en bra restaurang. En öl kanske kostar 60-70 kronor även om den är gjord i Korea. Fantastisk mat, men inte billig. Alltså en statussymbol.

IMG_7242

Det som är rätt billigt är risbrännvinet (på ca 15%, alltså som ett starkare vin) sanjo. Man delar på en halvflaska på två.

IMG_7678

Och alla varianter finns. Hemmagjorda, bortgjorda, smaksatta, tillsatta, bortsatta… När vi googlade inför resan så var det massor av sajter som listade ställen med “crafted beer” men det kändes väldigt 2014 väl på plats. Det är mer kaffe eller sanjo som gäller.

IMG_7233

Och så massor av koreansk BBQ. Kött i alla former och massa grönsaker till.

IMG_7236 IMG_7553

Avslutningsvis. Glöm inte spana in det gamla Seoul. Staden har visserligen rivits totalt minst tre gånger, men det finns massor av historia att ta in. Spännande och märkligt land mellan två stora nationer som Kina och Japan.

Och på många av de här historiska ställena kan man hyra traditionella dräkter att springa omkring i. Detta är så klart en selfiekultur så syftet är ju att ta fina bilder. Och alla älskar att bli fotograferade. För 100 kronor får du din egen koreanska klänning i två timmar. Fanns för killar också. 🙂

IMG_7554 IMG_7558 IMG_7649

Som sagt. Shit pommes frites vilken stad. Så jäkla häftig. Som en blandning mellan Milano och Istanbul. Det var kallt, men soligt. Temperaturen bör ligga på ungefär samma som i Sverige. Det skulle snöa till helgen… Snygga människor, massor att se, lite dyrt, kanske inte min typ av shopping, men fasen vad bra. Och då har jag ändå inte hunnit prata om deras gaaaaaalna fascination för skönhetsprodukter. Det finns verkligen fler skönhetsbutiker än det finns 7/11 eller Starbucks eller vad som helst. Men mer om det en annan gång. Jag kommer tillbaka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments