Formex – prylarna du MÅSTE ha i vår

Klickade du in på den här sidan nu bara för att du ville få en lista med saker? Njae, så enkelt är det inte. Efter att ha varit på Formex tisdag till lördag, dvs fem dagar så kan jag konstatera att det finns ingen trend. Allt är tillåtet. Och det är ju bra. Väldigt bra att vi tvingas odla vår egen smak och hur vi vill bo. Formex levererade inte en enda unison snackis. Jämför med våren 2016 när Anna Elzer Oscarsson kom med sin keramik för första gången och alla gjorde vågen och gick i spagat. Eller hösten 2016 när Cooee gjorde de där klotrunda vaserna i matt som var så fina som vi alla pratade om. Säsongen 2017 har ingen sån leverantör, eller sån it-pryl.

Jag har funderat mycket under de här fem dagarna. Hur mår branschen? Vad betyder det att inga nyheter liksom sticker iväg och får sitt eget liv? Jag är osäker, men Formex 2017 var spretigt som sjutton. Vilket är bra…

Det finns ingen trend. Det finns ingen riktlinje. På samma sätt som mässingsljusstaken var viktig förr – så finns inga sådana “måste ha”-objekt.

Färgföretaget Pantone har under de senaste två åren (2016 och 2017) lyckats ducka för frågan om vilken färg som är årets färg. (2016 var det två färger och 2017 är det “greenery”). Det leder till osäkerhet så alla företag hittar på sin egen färgskala. Vilket är bra. Men osäkert. Ska man satsa på aprikos, eller rosa? Eller grönt? Och vilken nyans? Jag har sagt det förr – 2017 kommer bli året när vi letar efter människor som har åsikter om färg för vi behöver guidning.

Vad händer när alla färger är “rätt”?

Jag tänker på bara för nåt år sen när Frama lanserade exakt en blå väggfärg som vi alla ville ha. Eller på 90-talet när alla skulle ha en viss nyans av kaffelatte. Så är det inte längre. Det finns inte en färg.

Vi är i en osäker bransch just nu. Saknas självförtroende? Jag vet inte – men aldrig förr (aldrig!!!) har jag sett så många kopior. Jag menar kopior – inte “inspirerade av”.

IMG_1091

Kopia av Jonathan Adler

IMG_1092

Kopia av House Doctor

IMG_1093

Kopia/inspirerad av Mateus.

IMG_1175

Och aldrig förr har jag sett så många skyltar med information om att man har mässerbjudanden. Från premiumvarumärken. Så märkligt.

IMG_1333

Formex våren 2017 hade ingen trendutställning i vanlig mening utan man möttes av vatten och träd. Kanske ett tecken i tiden. Istället fick man leta efter trender i restaurangen som var lekfullt uppbyggd. Färger, mod och humor som jag tycker är spännande, men som vi kanske inte såg i gångarna i övrigt. Mer av detta, tack.

IMG_1310

Men som jag säger raljerande “it’s all about the colours”. Objekten förändras inte utan det är färgen. Och alla färger och nyanser är inne. Madame Stolz.

IMG_1309 IMG_1330 IMG_1300

Himla.

IMG_1305 IMG_1306

Båda bilderna ovan från Broste.

IMG_1307

IB Laursen

IMG_1338 IMG_1322 IMG_1329 IMG_1302

Jimsch

IMG_1114

Rosendahl

IMG_1166

Kardelen

IMG_1115

Målerås

IMG_1316   IMG_1308

House Doctor.

Som sagt – sakerna förändras inte utan allt ligger i färgen. Jag la upp mina fem snabba favoriter från Formex i ett inlägg redan efter första dagen. Här kommer några kompletterande produkter som var spännande.

IMG_1151

Jag gillade sportkollektionen som Tingest gjorde. Inte rocket science men kul energi.

IMG_1103

Maleviks tapeter.

IMG_1335

Tallrikar som får mig att vilja leka med maten av Patternplan

IMG_1327

Ingen rocket science heller men lite kul. House Doctor har gjort pinnar som man monterar mot väggen vilket gör det enkelt att lägga nästan vilket spillmaterial som helt som hyllplan (för övrigt – var är alla eko-produkter?? Var???)

IMG_1331

Gillade de japansk-svenska projektet och särskilt den här kudden med symaskinsbroderat av Sashiko.

IMG_1346

Alltid lika glada Jimmy Schönning med sin kudde med braille. Det står “kärlek” i blindskrift på kudden.

IMG_1342

Gillade verkligen de överstora pionerna av Målerås.

Och sista kommentaren – det är dags att byta ut hantverksfokus nästa år. Jag fattar att det är viktigt att prata om de sakerna men släpp in andra aktörer. Kanske en eko-utställning? Eller en humorutställning?? Vi har sett samma hantverkare tre år nu… Det räcker.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Trendstefan skriver på sin blogg: ”Efter att ha varit på Formex tisdag till lördag, dvs fem dagar så kan jag konstatera att det finns ingen trend. Allt är tillåtet.”  Trendstefan rapporterar att han hittade varken någon måste-ha-pryl eller färg, men däremot en hel del kopior.. Inga måsten och allt är rätt, och Trendstefan ställer sig frågan om inredningsbranschen har tappat självförtroendet. […]

trackback

[…] have also published a sweet little book about our patterns and the stories behind them.  Designbloggarna wrote a little something about the Formex sashiko boot and Stinas Trådar was […]