Eva Dahlgren och Alexander Lervik på Designgalleriet

IMG_2262

Designgalleriet gör sin nionde designsatsning under Stockholm Design Week. För nio år sen bestämde jag mig för att visa det bästa vi har i svensk design. Jag ville låta en formgivare leka med ett designföretag och ur den här konstellationen så är det tänkt att ny energi och nya möten ska uppstå. Kommer du ihåg vilka designsamarbeten det varit? Här är listan:

2009 Claesson Koivisto Rune och Asplund
2010 WIS Design och Karl Andersson & Söner
2011 Luca Nichetto och Skultuna
2012 Emma Olbers (ensam)
2013 Bea Szenfeld och Kinnarps
2014 Note Design Studio och Växbo Lin
2015 Anna Kraitz/Gabor Palotai och Ljungbergs/Källemo
2016 Staffan Holm (ensam)
2017 Alexander Lervik/Eva Dahlgren och Målerås/Ogeborg

De senaste tre åren har deltagarna vunnit massor av designpriser. Note Design och Växbo fick bland annat Formex Formidable, Anna Kraitz och Gabor Palotai fick Red Dot Award och förre veckan meddelade Staffan Holm att han fått Wallpaper Design Award. Superspännande. Undrar vad vi vinner i år för den här utställningen?

Utställningen Dit ljuset leder började med Alexander. Han kontaktade mig och ville göra utställningen för 2017. Ett år. Så lång tid tar det ungefär. Jag gillar Alexander och tycker han är fantastisk som designer, entreprenör och nyfiken kille som vågar göra nytt. Så självklart ville jag göra utställning med honom. Men som jag sa till honom när vi satt ner och pratade “du har fel kön”. Jag försöker fylla utställningarna med varannan damernas. Så jag sa att Alexander fick göra en utställning om han hittade en spännande tjej att göra utställning med. Och då skickade Alexander ett brev till Eva Dahlgren. Och där uppstod ljuv musik.

Man orkar inte läsa så mycket text här men kortfattat kan man säga att projektet började med att Eva skrev en ljudslinga som sen återkommer i designade objekt. Fem installationer som alla representerar ett instrument och ljus…

Målerås har producerat glas. Ogeborg mattor. Stockholm Lighting ljus, Lexter ljud och Jakobsdal de svarta textilierna.

_DSF1575

Sångerskan. Utställningen börjar så klart med sångerskan.

IMG_2290

Återkommande strofer ur musiken som Eva specialskrivit till utställningen.

_DSF1431

Basen – eller myren. Här kommer små klot upp ur den trollska myren.

_DSF1583

Violinerna. Detta är som små vattendroppar på ställning. Här ser man hur samspelt mattan är med glasobjekten.

IMG_2278 IMG_2265 IMG_2266

Allt blinkar och ändrar färg i utställningen.

_DSF1514

Trummorna. Min favorit.

_DSF1517 _DSF1523 IMG_2267

Små sk highhats. Eller skriver man hi-hats?

IMG_2269 IMG_2270 IMG_2271 IMG_2272 IMG_2273 IMG_2274 IMG_2276 _DSF1529

Och keyboard eller synten. En intressant iakttagelse i designprocessen är att här har Alexander ritat en ljudkurva efter hur han uppfattade som att det lät. Sen har Eva skrivit om musiken exakt så att den passade formen. Vad är hönan och vad är ägget? Roligt.

_DSF1557              IMG_2275Formen symboliserar också soluppgången och hoppet.

Utställningen öppnar 7 februari och står till 28 februari på Designgalleriet på Kammakargatan 52

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments