New York Design Week

New York i maj. En fantastisk stad och väldigt passande att deras designvecka ligger just under den här tiden. Jag har tänkt att göra två inlägg från resan. Ett får bli om hur New York mår just nu och ett andra inlägg får bli om designtrenderna från de olika aktiviteterna på stan.

IMG_6683 IMG_7041 IMG_6686 IMG_6738

Redan innan jag åkte till New York så hörde jag snacket om att massor av butikslokaler stod tomma. Och visst var det så. Massor av tomma lokaler. Och man kan absolut resonera kring om detta uppstår på grund av ehandel eller nåt annat, men i ärlighetens namn – är det inte alltid tomma lokaler i New York? När jag hörde snacket om de tomma ytorna så trodde jag att det skulle vara värre, och riktigt så paniktomt var det inte.

Men det byggs fortfarande överallt. Och jag undrar om det inte är så att man nu bygger fler bostäder. Kanske är det så att city så småningom kommer fyllas av folk som bor?

IMG_6739 IMG_6741 IMG_6751 IMG_6802 IMG_6755 IMG_6868

Någon riktigt ny retail hittade jag inte. Det är samma samma. Apartment The Line är ju trevligt, men om man såg det förra året så har det inte hänt så mycket.

IMG_6869

Vardagsrumskonsumtion

IMG_6874 IMG_6663

Dover Street Market måste man också besöka. Men inte heller här var det så mycket nytt. De fortsätter samarbeta med D&Department med deras “long lasting design”. I caféet hade man en liten hörna med ungefär samma saker men med brittiska butiken Labour & Wait som avsändare.

IMG_6662 IMG_6658

Den fina lilla butiken Project No 8 som ligger i Ace Hotel är kanske världens minsta lilla designbutik, men man kan hitta lite kul saker.

IMG_6656 IMG_6657

Som asken med små saker man ska tänka på eller göra för att bli lite extra glad. Som att ligga på en äng och bara titta molnen, eller tänka på sin kärleks handled.

IMG_6735 IMG_6736

Barneys var också sig likt. Det kändes som att de hade satsat på ett större utbud med vintage. Bilden ovan med katten och direkt här med vasen.

IMG_7016

Resans bästa och roligaste butiksupptäckt var Totokaelo, en butik som startade i Seattle. Typ fem våningar med vinklar och vrår. Mest mode, men en del bra inredning. Värt ett besök.

IMG_7015 IMG_7013 IMG_7010 IMG_6900

Sista shoppingtipset får bli Canal Street Market. Egentligen en vanlig marknad med unga formgivare. Vi har sett formatet förr, men det fanns lite roliga saker där.

IMG_6897 IMG_6894 IMG_6896 IMG_6703

Designveckans stora snackis var annars utställningen på The Metropolitan med Rei Kawabuko och Comme des Garcons. Så bra. Så fint.

IMG_6704  IMG_6706 IMG_6707 IMG_6711 IMG_6722 IMG_6731 IMG_7123

Annars handlade designveckan väldigt mycket om designerns och designens roll.

IMG_7063

Bilderna ovan kommer från mässan ICFF och det flera företag som ville tala om varför design är viktigt. Det handlar om att fostra människan. Och kanske är det en förändring på gång. Vi ska inte bara ha vackra saker omkring oss utan även bli vackra individer. Jag vet inte om det är design som gör oss till bättre individer… Tidigare har design handlat om att anpassa möbler efter nya beteenden – nu är det som att möblerna ska göra oss till bättre personer.

Och detta med designens roll diskuterades på flera platser. Jag besökte en “talk” eller paneldebatt med Dezeen, svenska möbelproducenten Hem och kontorshotellet We Work. Och det ar påtagligt att möbelproducenten var reaktiv eller passiv och inte drivande i diskussionen om hur kontoret ska utformas. Man har liksom släppt taget och hoppas på att nån ringer och lägger beställning på ett par stolar. Kreativiteten och drivkraften kom från aktörer som We Work. En ny världsordning är kanske i sin linda.

IMG_6787 IMG_6788 IMG_6782

Petrus Palmer från Hem och krullig trendspanare.

IMG_6775

Muji hade också en “talk” där man diskuterade deras nya koncept. Pool är ett bra ord för om man vänder på det så blir det loop och därmed så pratar man återvinning och hållbarhet. Konceptet bygger bland annat på att keramik och textil som andrahandssorteras får mönster där skavanken finns och på så sätt kan man sälja det igen. Jag tycker inte man uppfunnit hjulet… Förlåt, men detta har vi ju hört tusen gånger. Jag tycker till exempel att Note Design Studios och Växbolins projekt Åkerlapp är mer intressant.

IMG_6777 IMG_6778 IMG_6993

Vad mer kan vi titta på? Well, New York har två stycken riktiga designgallerier. Här från Future Perfect.

IMG_6999 IMG_6995

Och utan att låta bitter – hur sjutton överlever de?? Det är två år sen jag var här och flera av pjäserna såg jag redan då…

IMG_7018

Designgalleriet Matter hade ny utställning i sina lokaler, deltog i ett projekt på stan och hade monter på mässan. De var lite överallt kan man säga.

IMG_6956

Designveckan i New York består av mässan ICFF och tre större utställningar och projekt på stan. Bilden ovan från utställningen Wanted som var i Brooklyn, men här finns också projekt om Sight Unseen. Och jag är heeeeeeeeeeeelt tagen av att det framför allt är tjejer som driver detta i New York. Det är faktiskt spektakulärt. Varför händer inte det i Sverige?

Oavsett så är det dessa utställningar på stan som brukar bli snackisar, men jag tyckte nog att nivån var lite låg.

IMG_6812

Jag ska inte trötta ut ögat eller ditt tålamod som läsare men kolla in den här fantastiska bänken av vår nya skandinaviska stjärna Sigve Knutson. Fint. Ställdes ut på Sight Unseen. Fin-designer jag pratade med, menar att Sight Unseen är lite väl mycket “fashion”.

IMG_6860

Jag skriver lite mer om sakerna från Sight Unseen senare.

IMG_6930 IMG_6928

Utställningarna på Wanted Manhattan och Wanted Brooklyn var bland det sämsta jag sett på länge. Punkt.

IMG_6973

Viktor tittar på glasutställning.

IMG_6971

Halvkul tanke men rätt fult genomfört. En designer har tagit glasstavar och fäst de som att de blir som en cylinder. Wohooooo…

IMG_7092

Mässan ICFF blir större och större. Sjukt ojämn. Alltså verkligen. Sjuuuukt ojämn. Jag har tidigare gjort mässan på två timmar men nu när den är större så får man nog sätta av tre timmar. Och massor av svenskar här som String, Massproductions, Pappelina, Blå Station, Zero och unga formgivarna Haha Sthlm. Bilden ovan från USAs finaste möbelmärke Bernhardt Design. Lite som deras version av Lammhults.

IMG_7124 IMG_7087

Men jag hittar alltid rolig och ny design. Som det här företaget med belysning. De tunna armarna kan du göra om formen på lampan. Den kan bli fyrkantig, eller diamant eller vad man vill. Kolla upp Juniper.

IMG_7077Amerikanska Phase. Jag kommer prata om de fyrkantiga stenborden senare men de här sidoborden var väldigt fina.

IMG_7071Jonas Wagell hade gjort en hel kollektion från Massachusettsbaserade From the Bay. Folk stod nästan i kö för att få mer infomation om den här kollektionen. Superroligt.

IMG_7064Lite bättre färgåtergivning.

IMG_7039

Och förutom utställningarna så är det full fart på alla showrooms. Här med Johan Lindstens stol hos Cappellini.

Avslutningsvis. New York är en bra designvecka. Slår den Milano? Vet inte… Men den är absolut värt ett besök. Bättre än London Design Festival just nu.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] once a year, to be able to scout tendencies and changes. Last year’s report can be found here (in Swedish). 2017 That year I arrived to a city with reports of closed stores and “for […]