Examensutställningar: Malmstens

Vi fortsätter att rapportera om examensutställningarna. Med andan i halsen sprang jag in på Malmstens för att titta på eleverna som pluggat där.

IMG_7163

Först ut i rapporten är finlandssvenska Rasmus Palmgren. Den här stolen har han gjort tillsammans med Claesson Koivisto Rune där han gick sin praktik. Och visst är den galet fin. Träryggen känns generös och dyr och de utskurna detaljer i sitsen, liksom de avsmalnande benen. Det finns otroligt många detaljer i den här stolen. 2017 års bästa stol?

IMG_7130 IMG_7131 IMG_7133Flera av studenterna har gjort sina arbeten i samarbete med Svenskt Trä där man just nu gör en stor satsning på den kinesiska marknaden. Rektor Ulf Brunne hann berätta att kineser tydligen är extra intresserade av kvistdetaljer. Här har Johannes Lif gjort en garderob där man extra lyfter upp den kvistiga delen av furun.

IMG_7135Mari Koppanen har gjort en delikat kollektion för nomadiska ungdomar. Så elegant. Om du tittar noga så ser du att alla möbler i princip går att få ihop till en sjömanssäck. Till och med sängen har fått spjälor.

IMG_7138  IMG_7140Rothko har inspirerat det här projektet av Solith af Malmborg.

IMG_7142Kanske lite svårt att fånga på bild men Olle Rosenquist har gjort samma möbel men med två helt olika tekniker för att se om det blir någon skillnad i utseendet. I den främre varianten har möblerna gjorts av maskin, och i de bakre så är det för hand. I verkligheten ser man att handens arbete gör att ådringarna kommer fram mycket finare.

IMG_7144Det är ju skillnad på designstudenter och hantverksstudenter. Eller nä. Så viktigt är det inte, men Ulf berättade att han inte sett ett så fint skåp på 30 år. Av Fadric Ruiz Lindberg. Och intarsian är heeeeeeeeeeeelt magisk.

IMG_7146 IMG_7147

Det här projektet gillade jag jättemycket men det går ju inte att ha hemma. Eller?? Det är tre pjäser som alla spelar ett instrument. Så när du sitter på stolen så spelar den dragspel. Etc. Min kille skulle bli galen på mig hemma om vi hade en pall som spelade flöjt. Av Hemmo Honkonen.

IMG_7148 IMG_7149   IMG_7152Fler fina skåp. Av Julia Sthillert.

IMG_7155En multifåtölj av Nicholas James Soubiea.

IMG_7159

Också en multimöbel, eller för den trångbodde. En soffa med en sängplats. Av Maja Björnsdotter.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments