Designgalleriet Award 2017

För tre år sen fick jag ett mejl från Beckmans som undrade om inte jag och Designgalleriet borde dela ut ett stipendium till en av deras avgångselever. Skoj, tänkte jag, och sa genast ja. När jag funderade på hur mitt stipendium skulle funka så tänkte jag på de andra som delade ut sina priser. Svenskt Tenn delar ut stipendium och de har ju sitt perspektik, liksom H&M och andra. Designgalleriets och Trendstefans stipendium måste ju skilja sig och därför har jag valt att titta extra på “relevans i samtiden”. Idén och frågan är alltså viktigare än själva produktens genomförande.

Därför fick Thomas Lissert första utmärkelsen 2015 med sitt återvinningsprojekt Make Up. Han använde bortskänkta möbler som råvara, alltså inte upcycle utan som råvara för nya produkter. En soffa kunde bli en slev… Väldigt förenklat.

2016 fick Matilda Beckman utmärkelsen för sitt examensarbete Craft Kiosk som handlade om konsumtion.

2017 går utmärkelsen till Jonatan Nilsson för hans arbete Concretely Happy som handlar om material, miljonprojekt och en ny sorts kreativitet. Tufft, manligt, rosa och ödmjukt.

IMG_7699

Examensdags på Beckmans med nya rektorn Zandra Ahl. Hon vägrade (!) att le på kamera. Så är det kanske när man är rektor. Men hon är bra. Vi har suttit i designjury tillsammans tidigare och hon är sjukt skarp.

IMG_7703

De olika ansvariga för linjerna delade ut stipendier. Pär Engsheden är ansvarig för mode.

IMG_7707

Och Margot Barolo för Form.

IMG_7706

Rektor Zandra agerar fotograf mellan varven.

IMG_7714

Otroligt duktiga Jonatan Nilsson mellan mig och Ludvig Löfgren. Jonatan fick faktiskt fyra (!!!) stipendier så det är fler än jag som tycker han är skitduktig. Ludvig Löfgren delade ut stipendium för GlassFactory och Samir Alj Fält delade ut stipendium från Stockholm Design Lab. Det fjärde stipendiet kom faktiskt från form-lärarna själva.

I priset från mig så får eleven 10 000 kronor, min tid och så klart göra en utställning på Designgalleriet i december. Nu har Jonatan ett halvår på sig att testa nya saker med Ludvig och Samir. Kommer förmodligen bli en galet spännande utställning.

Men vad gör han då? Jo i examensarbetet har Jonatan experimenterat med infärgad betong och lyckats skapa arketypiska men ändå nya former.

IMG_7693 IMG_7694 IMG_7695 IMG_7696 IMG_7715 IMG_7169 IMG_7172 IMG_7689

Sista bilden i det här inlägget får bli själva “pokalen” eller plaketten. Förra årets pristagare får äran att lämna över stafettpinnen med en prispokal. Här har Matilda Beckman gjort ett fint pris i sten med en bra plakett.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments