Grönt, brunt och Afrika – nu anar vi trenderna för 2018

Jag är i Frankfurt och tittar på mässan Tendence. Här har jag varit förr. Innehållet är ett sammelsurium av Formex-produkter. Högt och lågt. Mässan slåss med sin egen identitet – är man en tysk mässa eller en internationell mässa? Oavsett så är här många utställare som vanligt, men ganska tomt i korridorerna. De stora varumärkena lyser med sin frånvaro. Kanske väntar man till september och satsar på mässan i Paris?

IMG_8334 IMG_8696

För dig som gillar Peter Pan-trenden med flamingos och rosa. Jajamen. Här finns massor – MASSOR – av rosa och flamingos. Det har gått så fort med den här flamingotrenden att jag är rätt säker på att vi blir mätta på detta om 20 minuter. Inte en flamingo till, tack.

IMG_8661IMG_8652

Men på tal om trender, identitet och mässor. Tendence har som ambition att vara först. Man lägger sig mitt i sommaren för att på så sätt vara före Paris och alla andra tyska mässor. Här ska man kunna titta på det som lanseras våren och sommaren nästa år. Man tar det här på så stort allvar att man faktiskt gör en lista med de företagen som visar saker i framkant.

IMG_8331Och visst finns det nyheter. Som hos Serax där man visar en ny kollektion av Paola Navone. Men jag har försökt lyfta blicken över alla dessa prylar och försöka få något slags helikopterperspektiv. Man kan ju se att antalet saker fortsätter att öka. Man skaffar inte en vas utan man skaffar fyra vaser i olika storlekar. Jag upplever att det är ganska mönsterfritt. Visst finns det mönster, men ganska enkel. Och glas konkurrerar ut keramik.

Men i min helikopter så ser jag framför allt färgerna brunt, grönt och så anar jag att det afrikanska kanske kommer. Vi tar det från början.

IMG_8658

Som sagt, man skaffar inte en vas utan kanske nio. Och vi börjar titta på detta med färgerna. Brunt.

IMG_8678

Det är en ganska mörk ton. Nästan som olika nyanser av choklad.

IMG_8704 IMG_8687 IMG_8692 IMG_8702

I detta bruna så ser man så klart en massa skinn.

IMG_8671

Porslin med vått-i-vått och bruna toner.

IMG_8672 IMG_8675

Till och med inslagspapper blir brunt…

IMG_8683

Brunt funkar ju också bra med den andra starka färgen för nästa år – grönt.

IMG_8697 IMG_8716 IMG_8691 IMG_8673

Men som sagt – grönt. Och en ganska intensiv, nästan julgransgrön, färg.

IMG_8674      IMG_8680 IMG_8688 IMG_8714IMG_8705  IMG_8709 IMG_8711IMG_8682

Och hela väggar med massor av grönt.

IMG_8685IMG_8708     IMG_8690          IMG_8701Det sista jag vill tala om är en trend som jag känner är väldigt tidig. Vi får se om, och hur, den får fart – och när. Men det finns en “air” och Afrika. En exotisk touch. Vi har sett det i modevärlden så det är inte så himla konstigt. Kanske också som en motreaktion till det skandinaviska “hygge”. Men notera översta hyllan med djurmaskerna.

IMG_8706 IMG_8707   IMG_8710 IMG_8720IMG_8717

Och visst finns det en objektivifiering av detta. Bysterna med afrikanska personer är fina men hur är det med barnen på bilden under? Liiiiiiiite konstigt.

IMG_8718
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments