Finsk design i Stockholm

Den här veckan öppnar Nationalmuseum Design sin stora utställning för 2017. Fokus är på Finland och finsk design under de senaste 100 åren. En superbra utställning. Det är enkelt att komma in på de positiva sakerna. Pedagogiskt och bra. Bra urval av unika, spännande objekt och charmig igenkänning. En fascinerande del är att detta är en privat samling. Jag kan inte låta bil att tänka – hur skulle det sett ut om staten Finland gjort motsvarande utställning. Och även den intressanta frågan – finns det motsvarande privata samlingar i Sverige?

Men för dig som är intresserad av design och designhistoria är detta ett absolut måste. Kolla in din Aalto, Harri Koskinen och Gunnel Nyman. Just kvinnor får stor plats i utställningen och det känns självklart. Bra.

IMG_8275

Introduktion med verk från världsutställningen 1900.

IMG_8276Tidigt i utställningen möts man av Aalto. Både möbler och glas finns. Här finns också en av tre kvarvarande original av den sk Savoyvasen som Aalto gjorde. Notera hur formen är mer bomerangliknande i sin form.

IMG_8280

Här står den tillsammans med andra klassiska vaser av Aalto.

IMG_8283

Originalmöbler och skåp från Aaltos sanatorium i Paimio.

IMG_8284

Aalto ägnade stor tid åt färglära så därför kan möblerna uppfattas som lite bjärta.

IMG_8285

Och glas av Aina Aalto, Alvars fru. Ny forskning visar att hon haft enorm på verkan på hans arbete.

IMG_8287    IMG_8291

Saarinens möbler och bilder från centralstationen i Helsingfor.   IMG_8293

Vackra naturmiljöer. Naturen har alltid påverkat finsk design.

IMG_8294

Tapio Wirkkala och hans glas. Det här är hålet i isen som man borrar fram för att pilka.

IMG_8295Massor av Wirkkala   IMG_8299

Pall av Alvar Aalto

IMG_8300

Bordslampa av Alvar Aalto.

IMG_8306

Bordslampa av Paavo Tynell.

IMG_8303

Fyrtorn, eller ljusstakar av Oiva Toikka.

IMG_8305

Och slutligen lite samtida finsk design från Harri Koskinen och Ilkka Suppanen som premierats med Söderbergska priset. Och det är alltid svårt att göra en exposé över  hundra år och landa i samtiden. Är de här glaspjäserna lika banbrytande och “viktiga” som till exempel när Aalto lekte med färglära och böjträ? Skulle man haft en Nokia istället? Eller ett klädesplagg från Ivana Helsinki? Sjukt svårt. Oavsett så är det här en bra utställning – och den sista man gör i lokalen på Kulturhuset. Passa på att gå förbi.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments