Bosch visar framtidens elektronik

Jag har varit i Barcelona. Anledningen till att jag var där, var för att tyska företaget BSH som innefattar bland annat företagen Bosch och Siemens, hade en konferens och diskuterade framtiden. Under en hel dag hade man samlat kanske 200 personer från framför allt Europa. Tyskarna ville göra ett avstamp och markera att man hade koll på framtiden och våra behov där. Några saker var riktigt intressanta med andra saker kändes mindre intressant. Som väntat.

IMG_8911IMG_8912

Bosch menade att man ny gör ett skifte från att ta fram saker för att man kan för att istället titta på vad som är relevant. Från “what we can do” till “what makes sense”.

Man kan säga att fokus ligger på batterier för det sladdlösa hemmet och “connectivity”. Dammsugaren ska prata med kylskåpet och tala om för oss när det är dags att byta tvätt.

IMG_8938

Det är flera aktörer som slåss om att bli plattformen vi använder hemma. Alltså den där obligatoriska appen som man måste ha för att styra ljuset, värmen och allt annat uppkopplat där hemma. Jag vet att Philips vill vara där, liksom IKEA och säkert många andra. Som alltid handlar det inte om vilken plattform som är bäst, utan om vilken plattform som sätter sig. Blir det Bosch? Det är lite för tidigt att säga än.

Bosch har så klart gjort en köksrobot som man visade för något år sen, och med Myke (My Kitchen Elf) så kan man beställa pizza, videochatta och beställa mat. Röststyrning kommer helt klar mer och mer.

En rolig iakttagelse från Bosch var hur olika vi är på den här globen. Vi köper till exempel dammsugare utifrån olika förutsättningar. I Asien vill man ha vattendrivna dammsugare eftersom vatten är kraft, i Turkiet vill man ha en dammsugare som är en långsiktig investering, i Iran vill man ha en svart dammsugare som man kan ge bort i bröllopspresent och i Nederländerna vill man ha en designig dammsugare. Och vi skandinaver? Vi vill ha en tyst dammsugare som gör jobbet. Ett nödvändigt ont, liksom.

IMG_8921 IMG_8923Connectivity och batteri – ja, den mest avancerade produkten för detta är de självkörande bilarna. Detta är konceptbilen som Bosch gjort. Man tror att de självkörande bilarna stegvis kommer rulla ut i våra miljöer. Först på motorvägar och så småningom i bostadsområden.

Chassit här är av tyg.

IMG_8931

Våren 2018 kommer man lansera sin version av den självgående dammsugaren. När den är uppkopplad så kan man tala om exakt var man vill ha dammsuget, eller tvärtom, vilket område som ska undvikas.

IMG_8933Från Bosch sida är man väldigt förtjusta i utseendet.    IMG_8939

Den andra delen man ska lansera under våren 2018 är detta med batteridrivna dammsugare. Bosch gör ju inte bara hemelektronik utan även för arbetsredskap som borrar, etc. Nu har man samma batteri som till borren men till dammsugaren.

IMG_8940 IMG_8941 IMG_8945

Bosch satsar mycket tid och pengar på batterier. Bilindustrin behöver batterier och även alla trådlösa produkter hemma. Detta är ett stort framtidsområde. Detta nya batteri, som man menar är världens bästa hushållsbatteri, klarar dammsugning i 50 minuter.

IMG_8946

Dammsugning i all ära, men det är i accessoarerna man också kan se vad som är viktigt för hemmen och därmed för företagen. Sängen behöver uppenbarligen dammsugas oftare. Liksom även husdjuren… dessa två kit med detaljer till dammsugare är bara prototyper och inte nödvändigtvis något vi kommer se i butik omgående.

IMG_8947
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments