Vallastaden 2017

Idag invigs Vallastaden i Linköping. Projektet är en så kallad bo- eller hemutställning. I Sverige är vi rätt vana med boutställningar. H55-utställningen, Stockholmsutställningen och även Hammarby Sjöstad är klassiska boutställningar. Jag har fått äran att vara involverad men jag tar alla de projekten i ett separat inlägg.

Vallastaden är cirka 1000 lägenheter i Linköping. Nästan alla boutställningar belyser samtida och framtida frågor. I år tittar man extra mycket på mångfald. Blandad och tät arkitektur och blandad inredning.  Arkitekterna Okidoki har vänt på begreppen och låtit kreativitet och nyskapande vara ett kriterium för att få vara med och bygga hus här. Det är inte pengar som styrt. Om det är något om är återkommande för Vallastaden så är det att allt är udda. Tittar man på stadssilhuetten så är det olika höga hus, etc, etc.

Massa olika fasader – och tätt mellan husen. Här finns allt från studentlyor till villor.

Och mitt projekt – men vi återkommer till det.

Var man än vänder sig i stadsdelen så finns det nya vinklar och vrår. En fasad i blått betongglas…

Små gränder.

Ett hus som redan fått massor av uppmärksamhet – House for Mother av Förstberg Ling.

Fin kille som assistent.

Så himla långhårig, men fotar Sara Garantys projekt som hon inrett. Kolla terrassen med växthuset. Galet…

Och detta kan ju bli en övergång till inredningarna. Mina tre favoriter från Vallastaden är Saras, betonghusen av Hökerum och Karin Rylander och det brasilianska generationsboendet av Oddbirds. Bonus-favorit är Okidokis rosa lägenhet. Det alla tre eller fyra har gemensamt är att man inrett extremt personligt, på precis samma sätt arkitekturen visar. I övrigt går de flesta lägenheter i en trä, brun, beige färgskala.

Sara Garantys inredda lägenhet med stil och smak – och massor av färg.

    

Väldigt fint med väggen som kontrasterar.

Hökerums installationer var kanske inte så färgglada men desto mer intressanta. Byggherren har som koncept att man får välja återbrukade, patinerade dörrar i lägenheten. Lite haute couture eller vintage eller vad man ska säga. Så fint.

Lägenheterna har en dämpad färgskala som gör att man liksom går ner i varv.

Uttrycket “inred med växter” kommer vi nog dras med ett tag. Flera projekt med det temat här. Fortfarande hos Hökerum.

Här fanns också Vallastadens mest frekventa designer – Emma Olbers. Notera även i Sara Garantys lägenhet som har Emmas bord i köket. Funkar uppenbarligen både med grått och till färg.

Som sagt – färgtrenden nummer ett är beige. Eller sand. Men min tredje favorit av Oddbirds har verkligen kryddat med exotiska toner i ett brasilianskt tema.

 

Min fjärde favorit är Okidokis rosa dröm. Kanske inte realtistisk, men knasig. Och jag älskar det.

I övrigt var Vallastadens inredningar väldigt gråa och beiga. Som här hos Thomas Sandell.

Hos Myresjöhus (med möbler av Emma Olbers)

Beige, inred med växter och vintage.

Hos Jan Rundgren

Hos Jimmy Schönning

Villa Saranda av Mohammad Al Zoghbi

Och så Emma Olbers lägenhet tillsammans med Residence.

             Vallastaden består av 70 olika hemutställningar och här har jag tagit med ett tiotal. Jag kan verkligen rekommendera alla att åka hit. Det är som att vandra runt i ett gäng inredningstidningar och bara titta. Bilden ovan kommer från Konstfackstudenten Matyas Barak som byggt en lägenhet som runt en lägereld. Troligt? Verkligen inte, men det är ju kul.

För mig och Peter är det här absolut en bra utflykt på samma sätt som man tar ungarna ner till Kolmården. Hit kan man åka för att glo, förfasas, kanske inspireras men framför allt finns det otroligt mycket att titta på. Det kostar 100 spänn att gå in.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments