Regnbågslägenheten i Vallastaden

Det är ungefär sex månader sen jag fick en förfrågan om att göra en lägenhet till Vallastaden, som nu öppnat i Linköping. Ungefär 60-70 kreatörer har blivit inbjudna att tolka ett tema. Bland kreatörerna finns duktiga personer som Emma Olbers, Jan Rundgren, Jannice Wistrand, Sara Garanty och Jimmy Schönning.

Jag fick en liten trea med ämnet “regnbågsfamilj”. Jag skulle alltså göra en inredning som var innovativ och spännande för två killar med barn. Jag satte mig ner och funderade, researchade och skissade. Jag kom snabbt fram till att regnbågsfamiljer inte har några andra behov än en vanlig familj. Det finns inget behov av en regnbågsdiskmaskin, en regnbågshatthylla eller nåt såt. Alla har samma behov.

Men jag talade med RFSL för att söka stöd och nåt slags underlag. RFSL menar att det man kan ge regnbågsfamiljer är stöd, kraft att våga vara den man är. På engelska säger man “endorsement”.

Så här ser skissen ut på lägenheten. Om jag hade fått börja med ett ännu större vitt ark så hade jag gett ett extra rum till den biologiska mamman som jag tänker skulle vara närvarande i den här familjen. Men 67 kvm med fasta väggar är svårt…

Det jag gjort initialt i början på projektet var att sätta ihop en moodboard. Jag visste att mina tankar skulle bli spretiga men om jag bara höll ihop det med färger och nån slags estetik så skulle det kanske funka.

Färgskalan illustrerad med Alcros färger.

En av de första jag kontaktade var Photowall. Jag visst tidigt att jag ville göra tapeter som kunde vara “endorsement”. Jag menar att regnbågsfamiljen ska kunna vakna, existera och bara hänga i miljöer där dessa superhjältar liksom är lite inspirerande. De bär på dubbla identiteter och är snälla. De räddar världen och tar hand om tvätten. Den här första skissen är gjord av Ademir som praktiserade hos mig. Under resan så arbetade jag och Viktor från Straight Design en variant av detta.

Det roliga är att min kontakt på RFSL tyckte att den här superhjälten var lite väl stereotyp som kvinna. “Hur vet du att det är en kvinna?”, replikerade jag…

Photowall har sina fabriker i Stockholm så för mig var det enkelt att kvista över och titta på prover. Ska det vara blankt eller matt? Hur stora ska figurerna vara på väggen?

En andra del, som tog mycket tid, var att ta fram en textilkollektion tillsammans med finska Finlayson. Har arbetade jag tillsammans med deras designchef Sami Vulli och tog fram fem textilier.

En tredje stor del i projektet var att ta fram masker. Utifrån mina tankar om “endorsement” så ville jag från början ha något som skyddade den här familjen. Men vi skiftade snabbt till känslor. Jag har också fördomar. Jag tänkte att en regnbågsfamilj pratar ihjäl varandra. Hur mår du? Hur har dagen varit? Hur mår du egentligen? Etc, etc. Om man har dessa masker som representerar känslor så kan flickan i familjen enkelt hänga sin jacka på kroken som hon mår. Enkelt. Emotional Hooks. Och så blir ju jackan som en kropp till ansiktet. Allt togs fram tillsammans med Maze.

Det färdiga resultatet.

Fler samarbeten. Jag träffade Villeroy & Boch / Gustavsberg för att se om vi inte kunde göra nåt kul med badrummet. Så man specialbeställde ett rosa badkar, bland annat. Det finns färgglada badrum…

Med Interface hade jag möten om att göra spännande golv i lägenheten. Jag gillar hur man liksom “målar” ett rum med mattor. Mer färg. Samma färger för att det inte ska dra iväg och bli spretigt.

Vi gjorde ett regnbågsgolv i garderoben. Tänkte att det skulle bli ett bra tillfälle för besökare att “komma ut ur garderoben”. Kvänum levererade en superfin och ny walk-in-closet att komma ut ur.

Garderoben blev en succe under öppningshelgen. Här en snubbe som kommer ut som skidskyttefantast.

På tal om fördomar. Jag upplever att många regnbågsfamiljer har ett behov av att visa tillhörighet med regnbågsflaggor etc. Jag tänkte att min regnbågsfamilj kunde göra det genom att ha en regnbågsrabatt. Så tillsammans med Plantagen gjorde en fin flagga på uteplatsen.

Och hur blev det då???

Vi började med en helt vit lägenhet men klassiska ljusa inslag.

Ingen uteplats att tala om.

Jag fick hjälp att tapetsera. Visserligen superkul, och rätt enkelt men tajt om tid med uppbyggnad.

När tapeter var på plats var det dags att montera alla möbler från Jotex. Ademir som gjort tapeterna med mig får assistera.

Det fascinerande med en sån här process är inte bara att skapa – allt ska också dokumenteras. Jag har väl haft fem, sex olika photo-shoots samtidigt om jag försökt jobba.

Sängar från Carpe Diem Beds.

Jag poserar som liten figurin på högtalare i rosa av Urbanears.

Jag har försökt dokumentera lägenheten här. Det kommer så klart “riktiga” bilder så småningom. Nedan har jag fotat skärmen hos fotografen Jonas Gustafsson som tagit en massa fina bilder. Kommer snart…

Stolt och glad. Jag kommer hänga i Vallastaden nästan varje helg nu. Kom förbi och hälsa på i min regnbågslägenhet.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonas
Jonas
6 years ago

Riktigt bra!