Maison Objet 2017 – färgerna

Nu har jag varit snart tre dagar på höstens största inredningsmässa. Parisbaserade Maison&Objet är gigantisk. Här ser man företeelser som kommer mogna, växa och explodera under nästa år. Det var här jag första gången såg alla flamingos och alla monsterablad.

Och händer det nåt nu då inför 2018? Jag var rätt oinspirerad efter Formex (fortfarande inte mässans fel utan ett resonemang om utbudet…).

Och idag lanserade Nordsjö 2018 års färg som… beige…

Vad händer framöver då? På den internationella scenen? Jag tror att vi kommer se ett stort trendbrott inför nästa år. Det handlar om att vi vill bort från den perfekta instagram-bilden och in i något annat. Vad är motreaktionen till det vi ser idag? Jo, massor av färg och punk. Jag kommer återkomma till det i några funderingar här på bloggen. Men jag begränsar antalet bilder så att inte Martin Wendelbo-Hansson blir arg på mig för att peppra internet med för mycket bilder.

 

Fin inredning. Men är den intressant? Översta bilden om att bo unikt blir en ironisk blinkning. Alla vill bo unikt, men likadant. Jag tror vi kommer se en motreaktion till den här “fina” inredningen.

Som introduktion till funderingar om inredning och design så kan vi konstatera att majoriteten av alla danska var borta. Ingen Menu, ingen &Tradition, ingen Hay, ingen Muuto, ingen Ferm Living, ingen Normann Copenhagen… Frama stod förskrämda i ett hörn. Mässan själva säger att danskarna minskat med över 30%

Istället kopierar just nu resten av Europa den danska eller skandinaviska stilen. Bilden ovan från Nederländska Fest.

Franska Eno.

Men vad händer med färgerna? Jo, det drar till motsatsen till beige. Det blir intensivt grönt, blått, rosa och gult. Jag fick en Acne-plånbok precis och de talar om “electric blue” och det låter ju passande. Och självklart matchar jag mässan med en grön t-shirt…

Men som sagt. Vi kan börja med grönt. Massa grönt. Mönsterfritt och grönt…

Vågar man inte ha en hel vägg så arbetar man med fält.

Som en motreaktion till de matta väggarna så blir objekten blanka, och nästan plastiga.

Jag har redan hört internationellt hur trendsetters arbetar med uttryck som “colours that pop”,och visst finns det en referens till Andy Warhol etc i allt detta. Jag tar det i en annan spaning snart.

Men blått och grönt – why not.

Och så detta med den eletriskt blåa tonen. Det är markant med grönt, men nästan lika mycket blått.

Och rosa finns kvar. Det blir lätt beige-rosa, men det finns lite rosa toner som hänger med i den här poppiga färgskalan.

Men framför allt så såg jag massor av rosa glas. I alla varianter.

Och gult. På bilderna ovan har vi redan sett massor av gult.

   

Jag har sorterat in mina bilder i olika mappar och ska lägga ut fler inlägg i veckan. Räkna med att få se lite punk (absolut som motreaktion mot allt “fint”), ormar, speglar och området där det verkligen händer – mattor.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina
Karolina
6 years ago

Som utställare på Formex finner jag publiken helt ointresserad av det annorlunda o den som går sina egna vägar. Försökte efter förra kontakta dig, för tankeutbyte men fick ingen respons. Det är skitsvårt att bryta mark – för folk går i flock. Funderar otroligt mycket kring detta, om beteende, om publik o hur isen ska brytas. Du är välkommen att ta kontakt – man behöver inte ta sig till Paris för att skapa trender!

trackback

[…] back from Paris I am filled with impressions and have seen millions of stuff. But when I look at my pictures from last year, the trends aren’t changing so much. I will make a whole separate post only about “nude […]