Designblok

Vi fortsätter rapporten från Prag. Jag tänkte att jag skulle visa några av mina favoriter från Designblok.

Med 169 utställare och 75 företag som deltar så är Designblok en stor händelse. Jag hörde tjeckerna själva nämna designveckan i Prag som den största i Centraleuropa. Jag säger inte emot… Tidigare år har Designblok huserat i tillfälliga lokaler spridda över stan. Sen förra året är man samlat i en gammal mässbyggnad. Det är så klart mer praktiskt och koncentrerat men jag kan sakna att springa runt och leta efter tillfälliga utställningar.

lukas novak

Designblok har mycket bra att erbjuda. Om jag får jämföra med Eindhoven från förra veckan så är den nederländska designveckan mer akademisk och kontemplerande. Här är det mycket ungt och experimenterande. En av de som verkligen imponerade på mig var Lukas Novak som inte bara gjort coola speglar utan framför allt glas med tryckta bokstäver.

lukas novak lukas novak

Han blåser alltså en cylinder, lägger på mer glasmassa och rullar över texten. Jag tycker detta är sjukt intressant och ett nytt sätt att närma sig glas. Personligen har jag aldrig sett detta förr. Imponerad.

Rostly garsonky

Odlings- och planttrenden lär hålla i sig ett tag. Då såg där här hållarna lite roliga ut. Speciellt den man borrar fast i väggen. Av Rostly & Garsonky.

crafting plastics studio

Spännande material. Allt är komposterbart så när du är trött på bordet så gräver du ner det. Detta med att se skräp och avfall som ett nytt material håller verkligen på att slå igenom. Här av Crafting Plastics Studio.

seibert eduard

Lampor där själva skärmen är en tyngd så att armaturen hänger stilla och inte fladdrar. Snyggt av Seibert Eduard.

Superiortype

En stor snackis var detta arbete. En designer har arbetat med en typograf och gjort keramiska vaser av bokstäver. Känns nästan som HC Ericsson. Av Superiortype.

distort.cz

Studion som arbetade med optiska illusioner på väggar, kändes också lite spännande. Av Distort.

designblok

Fin hylla. Känns väldigt Design House Stockholm.

designblok

Jakttroféer av spillbitar. Från Stepan Ruzicka.

Och så klart en hel del lek med färg. Här mattor av Anna Stepankova.

my dve

Ljusstakar av My Dve.

Men Designblok har inte bara ungt och “studentligt”. Här finns även etablerade företag inom glas, keramik, armatur etc.

designblok

Och lounger av tidningen Soffa som jag talade om igår.

Bredvid huvudbyggnaden ligger ett museum där man inkorporerat ny design med de gamla samlingarna. Härliga mixer. Här keramik av Roman Sedina.

Glas av tjeckiska glasmästaren Jiri Pelchl.

Jakub Berdych

Arga män och nytt glas av Jakub Berdych.

Jakub Berdych  Maxim Velčovský

Glasinstallation av Tjeckiens mest kända designer Maxim Velčovský.

Marlene Huissoud

Och en installation med objekt gjorda av kokonger från sidenlarver. Från en av mina franska favoriter Marlene Huissoud. Hennes pappa är biodlare så hon är väldigt besatt av detta med insekter…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments