Textilier och tapeter – en introduktion

Så har året börjat med nya mässor. Idag, söndag, har jag hunnit avverka två mässor under årets första vecka. En med fokus på textilier och tapet, och en annan med fokus på golv. Jag ska försöka att inte bildbomba internet utan ta det lite koncentrerat och varligt. Först ut mässan Heimtextil.

I nästa inlägg kommer jag göra mer konkreta spaningar på färger och mönster. Det här inlägget får bli som en introduktion. Tapet och textil för 2019.

Årets färg är beige. Inte riktigt något som jag känner att man blir så där upphetsad av, men det är väldigt mycket beige på den textila sidan. Man kan ana ett visst inslag av pasteller, men framför allt beige.

Det är som att allt är beige.

Även en hel del tapeter. Alltså oavsett om det är mycket mönster eller inte så är det beige.

Och shit vad jag är klar med monsteramönster. Men det är monsterablad överallt. Överallt. Det finns en hel del teman med uttryck som “urban jungle” etc. Är monsterabladet årets ananas? Dvs den där produkten som man riktigt tröttnat på?

Vi ser så klart också andra bladreferenser.

Jag är såååååå klar med det här djungeltemat.

Vi går vidare bland spaningarna. Det man också ser är att fler och fler företag arbetar med återvunna jeans. Bra. Och färgen blått kommer jag tala om senare.

Jag tycker också det är roligt att fundera över “vad är borta”. Alltså vad har man sett supermycket av tidigare, men som inte längre finns kvar. Svårt. Men roligt. Och eftersom det då är helt borta så är det alltså uppenbarligen “ute”.

Och dit hör alla dessa fototextilier. Här ser vi alltså fortfarande ett bäddset men det är inte alls lika förekommande som tidigare.

heimtextil

Hit hör också alla dessa mönster med marmorering eller stenimitation. Borta.

fototapet

Och fototapeter med sten och kakel. Borta.

star wars

Och faktiskt – Star Wars. Tidigare år har jag sett massor av varianter både på textilier och tapeter med Star Wars. Not any more.

En sak jag tyckte mig märka på tapetsidan är att det finns en sjuk mångfald. Jag tror fasen aldrig jag sett så många olika sorters mönster och färger tidigare. Här ser vi visserligen tre “fel” mönster (tegelvägg, monster och fotoprints) men mångfalden är enorm. Jag måste understryka att jag tycker det känns kul. Så klart svårt att välja om man vill vara “rätt” men kul.

heimtextil

Och på senare tid har det dykt upp en hel del nya, roliga producenter. Småskaligt men de vågar göra något nytt. Här rumänska Mind the Gap, men det hade lika gärna kunnat vara House of Hackney (som inte ställde ut visserligen).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments